Samsung is 39 keer spannender dan Apple

Foto Reuters

Samsung maakt niet alleen telefoons en televisies. Het heeft een eigen zakenbank, bouwt zeeschepen en zit zelfs achter de hoogste toren ter wereld in Dubai. In totaal vallen meer dan 70 bedrijven onder de Samsung Groep. En door die ingewikkelde structuur rommelt het nu bij de Zuid-Koreanen.

Dit zijn de 39 interessantste bedrijven van Samsung.

Groots en eeuwig

Samsung betekent ‘drie sterren’ (wat weer voor groots en eeuwig staat) en begon in 1938 als een handelsbedrijf gespecialiseerd in noedels en gedroogde vis. Het groeide uit tot Zuid-Korea’s grootste familieconglomeraat (chaebol) met vertakkingen in vrijwel iedere sector van de economie. De meer dan 70 Samsung-bedrijven tellen zeker 369.000 werknemers en zijn goed voor een omzet van 387 miljard dollar. Het vlaggenschip is de bekende elektronica-tak, die veel groter is dan concurrenten Apple en LG.

Een erfenis ligt te wachten

Sinds deze zomer zit Samsung in een drastische reorganisatie. Vorige week verkocht Samsung het leeuwendeel van zijn defensie- en chemietak voor 1.900 miljard won (1,4 miljard euro) aan het eveneens Zuid-Koreaanse Hawha. Vorige maand ging SDS (de IT-tak) naar de beurs en deze maand volgt naar verwachting Chiel Industries: het bedrijf dat de holding beheert.

Dat is niet omdat Samsung Group het de laatste tijd iets slechter doet, maar heeft twee andere redenen: politieke druk en, nog belangrijker, het vrijmaken van geld voor een erfenis die ligt te wachten.

De rijkste Koreaan

Topman Lee Kun-hee (met een vermogen van zeker 11 miljard dollar de rijkste man van Zuid-Korea) ligt na een hartaanval namelijk al sinds mei in het ziekenhuis. De verwachting is niet dat hij er ooit levend uit komt. De erfbelasting is straks enorm en met de verkopen en beursgangen komen daarvoor middelen vrij.

De politieke druk hangt samen met de ondoorzichtigheid van Samsung. De 72-jarige Lee, zijn zoon/opvolger Lee Jae-yong en twee dochters bezitten samen 45,6 procent van Samsung Everland dat via ingewikkelde structuren weer aandelen bezit van de rest van de Samsung Group.

Credit Suisse deed deze zomer een poging om de eigendomsstructuur van Samsung in kaart te brengen (die is namelijk best ingewikkeld).

Freddy Heineken (vermaard om zijn slimme aandelenconstructie die de Heineken-familie alle macht geeft) zou er met bewondering naar kijken. Door de ingewikkelde structuur kan Lee controle uitoefenen over de meer dan zeventig bedrijven terwijl hij maar 2 procent van de aandelen bezit.

Transparantie

De druk van de regering van president Park Geun Hye om daar een eind aan te maken neemt toe. De regering wil dat familiegestuurde conglomeraten zoals Samsung (maar ook Hyundai en LG) transparanter worden. Ze heeft het creëren van nieuwe ingewikkelde structuren verboden en biedt belastingvoordeel voor herstructureringen die voor overzichtelijkere verhoudingen zorgen.

Samsung is daar niet doof voor. En de wons komen van pas. Met veranderingen van de Samsung Group zorgt de familie Lee volgens kenners bovendien voor een sterkere grip op de belangrijkste bedrijven (Samsung Electronics voorop), ten koste van activiteiten die niet tot de kernbezigheden horen.

Maar de meest genoemde reden blijft de erfbelasting. Die bedraagt straks volgens Koreaanse kranten namelijk ruim 6 miljard dollar.

    • Camil Driessen