Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD-wethouder Eitjes weg na druk partijtop

Wethouder Huub Eitjes (VVD) van Maassluis is vanochtend afgetreden. Hij kan niet langer functioneren als politiek bestuurder nu de gemeente een onderzoek is gestart naar zijn integriteit. Dat zei hij op een persconferentie.

Gezeten achter een houten tafeltje in de burgerzaal van het stadhuis, zei een zichtbaar aangeslagen Eitjes dat hij zich voelt als “een gevierd wethouder” verworden tot “een persona non grata”.

“Mijn rol is altijd zuiver en integer geweest.”

Overboekingen

Eind vorige week veranderde het politieke leven van de VVD’er radicaal. Althans, voor de buitenwacht. Dat zijn broer Pim in augustus 2013 behalve onbezoldigd voorzitter ook betaald interim-directeur werd van het plaatselijke Theater Koningshof, was bij de gemeente bekend. Het theater ontvangt jaarlijks bijna 70.000 euro subsidie van de afdeling financiën, waarvoor Huub Eitjes politiek verantwoordelijk is. Om die reden werd beide broers het directeurschap van Pim Eitjes nadrukkelijk ontraden door het stadsbestuur. De schijn van belangenverstrengeling was evident. Toch schoof voorzitter Pim Eitjes zichzelf naar voren als directeur.

Dat de betaling van de rekeningen voor zijn werk van in totaal 40.000 euro vervolgens werd gedaan aan één van de bedrijven van wethouder en broer Huub, wist de gemeente niet. Tot afgelopen week. Waar de lokale en regionale VVD-top Eitjes aanvankelijk nog bedenktijd gaven, draaide de landelijke partijtop bij monde van campagnemanager Bas Erlings hem de duimschroeven aan. Niets minder dan “een concrete stap” was noodzakelijk, was de boodschap. Eitjes vanochtend:

“Noem me naïef of dom, maar ik handelde te goeder trouw. Maar dat telt kennelijk niet in de politiek.

Zondagavond toonde Eitjes zich tegenover NRC Handelsblad nog strijdbaar. “Ik ben een vechter.” En al voelde hij gisteren het onheil naderen, opgeven deed hij niet. “It ain’t over till the fat lady sings”. Maar vanochtend was het verzet gebroken.

VVD vaker in opspraak

Voor de liberalen is het vertrek van Eitjes, wethouder sinds 2010 en lijsttrekker bij de verkiezingen in maart dit jaar, een pijnlijke aangelegenheid. De partij komt sinds een aantal jaar herhaaldelijk in opspraak door vertegenwoordigers die zijn verwikkeld in allerhande integriteitskwesties. Reden voor premier en VVD-leider Mark Rutte om anderhalf jaar geleden de integriteitsregels van de partij aan te scherpen. “Wij zetten als grootste partij de standaard op het gebied van integriteit,” zei hij zelfverzekerd op een partijcongres in mei 2013. Eitjes vanochtend:

“Dat steun ik, maar dit gaat allemaal zo rücksichtslos dat ik me voel als een kip met vogelgriep. Ik moest zo snel mogelijk geruimd worden.”

Eitjes verwijt ook zijn directe collega, burgemeester Koos Karssen, dat hij hem de strop heeft aangetrokken. Burgemeester Karssen:

“Als College begrijpen wij de emoties van voormalig wethouder Eitjes. Maar de feiten zeggen toch echt iets anders.”

Persverklaring