NS-personeel uit klachten, treinverkeer stil door werkoverleg

Het treinverkeer van en naar Den Haag is vanmorgen zo’n 2,5 uur verstoord geweest, omdat NS-personeel in overleg was met de directie. De NS-woordvoerder wilde tegenover persdienst ANP niet zeggen waar het overleg over ging.

Station Den Haag Centraal.
Station Den Haag Centraal. ANP / Sash Alexander

Het treinverkeer van en naar Den Haag is vanmorgen zo’n 2,5 uur verstoord geweest, omdat NS-personeel in overleg was met de directie. Circa 150 medewerkers voerden tussen 04.00 en 06.30 uur overleg met Marjan Rintel, directievoorzitter van NS Reizigers. Dat zei een woordvoerder tegen NRC.

Twitter avatar NS_online NS online Vanochtend ernstige overlast rond Den Haag agv werkonderbreking. Het treinverkeer wordt geleidelijk opgestart. #gvc http://t.co/axyyfI1se0

Doordat zo’n 150 werknemers niet aan het werk gingen, vielen er tussen vier en half zeven vanmorgen treinen uit of ontstond er vertraging. Bij de start van de ochtendspits gingen treinen weer rijden, rond 09.30 uur reden de treinen weer volgens dienstregeling.

De klachten

De werkonderbreking was een initiatief van het personeel zelf. Volgens de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) waren er vertegenwoordigers van drie vakbonden aanwezig zodat ze bij een onbevredigend resultaat een staking uit konden roepen.

De NS-medewerkers hebben een aantal zorgen en klachten. Een van de belangrijkste punten is dat pauzes tussen diensten te kort zijn. De werknemers krijgen tien minuten na diensten van drie of vijf uur. Andere klachten gaan over vuile treinen, slechte communicatie en agressie in de trein.

Bovendien gaat minder schoonmaken volgens vakbond VVMC ten koste van veiligheid, bijvoorbeeld doordat machinisten slecht zicht hebben door vieze ruiten. En nog een klacht: machinisten worden minder goed opgevangen na een aanrijding met een persoon.

Deze week antwoord

Volgens een woordvoerder van de VVMC heeft NS toegezegd om uiterlijk vrijdag 16.00 uur met een antwoord te komen. Maar, een NS-woordvoerder die bij het overleg aanwezig was weet daar niets van:

“We hebben de zorgen geïnventariseerd en we gaan daar punt voor punt op reageren.”

De actie vond plaats in Den Haag omdat daar relatief veel Sprinters aankomen en vertrekken.

Urenlang stil bij Rotterdam

Vannacht stonden in de omgeving van Rotterdam vijf treinen stil, met daarin zo’n tweehonderd passagiers. Zij werden na lang wachten geëvacueerd met bussen. Oorzaak was een storing in de verkeersleidingpost van ProRail op het station, waardoor seinen en wissels niet meer bediend konden worden. De problemen waren pas om 04.00 verholpen.

nrc.next-redacteur Peter van der Ploeg was een van de gedupeerde passagiers. Hij nam om vijf voor elf de trein, en was om kwart voor vijf thuis:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Status: vast in een Fyra.
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Breaking the law. http://t.co/pMGrAAPfuU
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Nu: het is niet bekend hoe lang het duurt. Okeeee.
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg We worden geëvacueerd.
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Geen bussen nog. Omroep “voor zover wij weten komen er bussen.”
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Vooruitgang: nul. Batterij: ook nul.
    • Mirjam Remie
    • Mark Duursma