Terreurgroep Al-Shabaab slacht opnieuw christenen af in Kenia

Al-Shabaab wakkert etnische en religieuze spanningen in Kenia aan. De overheid kan geen veiligheid bieden.

De islamitische terreurgroep Al-Shabaab heeft afgelopen nacht opnieuw toegeslagen in Kenia. 36 arbeiders in een steengroeve in de buurt de noordelijke grensplaats Mandera werden in hun slaap overvallen en gedood. Het gaat om christelijke arbeidsmigranten, afkomstig uit het zuiden van Kenia. De meesten werden door het hoofd geschoten, enkelen werden onthoofd.

In Kenia groeit de kritiek op de regering van president Uhuru Kenyatta. Anderhalve week geleden werden eveneens in de buurt van Mandera 28 christelijke inzittenden van een bus afgeslacht, de meesten onderwijzers. Dat leidde tot grote paniek onder de lokale ambtenarij. Met de nieuwe aanslag onderstreept Al-Shabaab dat de regering, anders dan ze beweert, de veiligheid niet kan garanderen in de afgelegen grensregio.

Op de achtergrond spelen twee factoren: de militaire betrokkenheid van Kenia bij de strijd in buurland Somalië tegen de terreurgroep Al-Shabaab en de groeiende spanningen in de kuststreek over grondbezit en banen tussen de oorspronkelijke, islamitische bewoners en inwijkelingen elders uit het land.

Al-Shabaab heeft vaak wraak gezworen voor Kenia’s bemoeienis in Somalië. Vorig jaar september werden 67 mensen gedood bij een aanval op het luxe winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi.

Afgelopen zomer kwam een honderdtal mensen om bij een reeks aanvallen en aanslagen bij de havenstad Mombasa en andere streken langs de kust. In september begon de Keniaanse overheid in en rond Mombasa met operaties tegen moskeeën en koranscholen, naar eigen zeggen om predikers die de ideologie van Al-Shabaab verspreiden in te rekenen. Volgens analisten zijn de laatste aanvallen van Al-Shabaab hier een reactie op. Ze zeggen ook dat corruptie en etnische verdeeldheid het Keniaanse veiligheidsapparaat hebben uitgehold.