Veiling spullen Moszkowicz mag

De inboedel van voormalig advocaat Bram Moszkowicz mag worden geveild. Dat heeft de rechter in Alkmaar gisteren bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Moszkowicz. Hij hoopte een veiling van zijn huisraad te voorkomen. De rechter bepaalde wel dat een eetkamertafel met bijbehorende stoelen en twee bankstellen niet geveild mogen worden omdat ze tot de „primaire levensbehoeften” behoren.

Tot de spullen die wel onder de hamer mogen, behoren verschillende schilderijen, twee televisies, een paar lampen, kasten, een Macbook, twee marmeren sokkels met bijbehorende vazen en een wandspiegel. Advocaat Gabriël Meijers had beslag gelegd op de spullen van Moszkowicz omdat die weigert een rekening van 16.000 euro te betalen. Meijers stond Moszkowicz bij in de tuchtzaak waarbij de strafpleiter in 2013 geschrapt werd als advocaat omdat hij zich niet aan beroepsregels had gehouden.

Volgens zijn huidige advocaat Herman Loonstein kan Moszkowicz zijn schuldeisers niet betalen omdat al zijn inkomsten rechtstreeks naar de Belastingdienst gaan, waar hij nog een schuld van 300.000 euro heeft. Maar volgens de rechter is dat onvoldoende aannemelijk gemaakt. Volgens Meijers kan Moszkowicz wel betalen, maar wil hij het niet. De ex-advocaat had ook nog aangevoerd dat de huisraad niet geveild kan worden omdat hij die slechts in bruikleen zou hebben. Maar volgens de rechter heeft Moszkowicz die stelling op geen enkele wijze onderbouwd. De opbrengst van de veiling gaat naar de Belastingdienst, die vóór alle andere schuldeisers gaat. De kans dat er nog iets voor Meijers overblijft, is niet zo groot.

    • NRC