Saxofonist Bobby Keys (70) overleden

De Amerikaanse saxofonist Bobby Keys is op 70-jarige leeftijd overleden. Keys trad jarenlang op samen met de Rolling Stones en andere muzikale grootheden waaronder B.B. King, John Lennon en Eric Clapton.

Bobby Keys (links) op een archieffoto uit 1987 tijdens een optreden in Austin, Texas. Foto AP/Casey Monahan

De Amerikaanse saxofonist Bobby Keys is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat melden Britse en Amerikaanse media. Keys trad jarenlang op samen met de Rolling Stones en andere muzikale grootheden waaronder B.B. King, John Lennon en Eric Clapton.

Het is niet bekend waaraan de saxofonist is overleden. Keys zegde in oktober nog een aantal optredens af vanwege ziekte. Vorig jaar trad hij nog met de Rolling Stones op tijdens hun optreden op het festival Glastonbury in Engeland.

Twitter avatar RollingStones The Rolling Stones The Rolling Stones are devastated by the loss of their very dear friend and legendary saxophone player, Bobby Keys… http://t.co/mPWcVddiUr

Speciale band met de Stones

Keys was een sessiemuzikant, iemand die ingehuurd wordt voor jamsessies, studiowerk of concerten om bestaande muziek aan te vullen of uit te werken, die al op 15-jarige leeftijd in de muziek belandde. Zijn solo op de plaat ‘Brown Sugar’ (1971) en zijn muziek op het album ‘Exile On Main Street’ (1972), beide van de Rolling Stones, behoren tot zijn bekendste werk.

Met name met Keith Richards had Keys een speciale band. De muzikanten waren op dezelfde dag, 18 december 1943, geboren. De mannen waren jarenlang vrienden en Keys trad meer dan veertig jaar op met de Rolling Stones. Richards vroeg Keys zelfs om een aantal pagina’s in zijn autobiografie te vullen.

Twitter avatar officialKeef Keith Richards “Another good bye to another good friend” I will miss you, Bobby. http://t.co/yqGG9YWH0r
    • Sam de Voogt