Roomborstplaat

Borstplaat, ik heb in deze krant al eens beschreven hoe mijn broer en ik het vroeger ieder jaar weer probeerden te maken, hoe vaak dat mislukte en hoe we ons dan evengoed in een suikerdelirium aten aan het geflopte eindresultaat. Mijn broer woont nu in Frankrijk waar hij de pepernoten, gevulde speculaas en borstplaat mist. Misschien moet ik hem nog snel even Het Grote Sinterklaas Kookboek van Anneke Ammerlaan en Yolande van der Jagt toesturen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen met dit recept.

Leg een stuk bakpapier op een hittebestendige ondergrond en plaats de borstplaatmatten op het bakpapier. Doe de suiker, de slagroom en het water in een steelpan en verwarm onder af en toe roeren op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoog, zet eventueel een suikerthermometer in de pan en kook, zonder te roeren, de suiker tot de thermometer 105 °C aangeeft of tot de laatste druppel die van een (houten) lepel loopt een fijne draad vormt. Neem de pan van het vuur en zet hem op een hittebestendige ondergrond. Voeg de boter toe en roer krachtig met een houten lepel tot het mengsel troebel begint te worden en een krassend geluid gaat maken. Schenk nu snel de suiker in de rondjes van de borstplaatmat. (Is de suikermassa te dik geworden? Doe de suiker terug in de pan, voeg 1 eetlepel water toe en volg nogmaals het recept.) Laat de suiker in zo’n 10 minuten hard worden. Zet de vormen op hun kant en laat nog 10 minuten afkoelen. Druk de borstplaatjes voorzichtig uit de matten.