Rapport aan Lagerhuis linkt Qatar aan WK-bid Holland-België

In een rapportage over misstanden bij de toewijzing van de WK’s voetbal van 2018 en 2022 die de krant The Sunday Times afgelopen weekend heeft overhandigd aan het Britse parlement staan aanwijzingen voor mogelijke overtredingen van FIFA’s gedragsregels door betrokkenen bij het Nederlands-Belgische bid.

In uitgelekte emails van de Guinees Amadou Diallo, die zes jaar in dienst was van wereldvoetbalbond FIFA, wordt gewag gemaakt van „een premie” die „de Belgen” hem in vooruitzicht zouden hebben gesteld als hun WK-bid zou winnen. Diallo trad volgens The Sunday Times op als fixer namens de Qatarees Mohamed Bin Hammam, de toenmalig FIFA-vicevoorzitter die in 2011 geschorst werd voor het leven. Bin Hammam is volgens de krant, die vier jaar onderzoek deed naar de WK-toewijzing, de man die het WK 2022 ‘regelde’ voor Qatar.

In Diallo’s mails staat verder dat „de Belgen” contact hadden met twee leden van FIFA’s uitvoerend comité, uit Tahiti en Ivoorkust, waarbij „samenwerking” zou zijn aangeboden bij voetbalprojecten. Het uitvoerend comité stemde 2 december 2010 over de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022. Rusland en Qatar wonnen.

Alain Courtois, destijds ambassadeur voor het WK-bid namens de Belgische regering, heeft tegenover The Sunday Times gezegd dat er geen deals zijn gemaakt. Wel had hij het Tahitiaanse lid toegezegd contact te zullen leggen met de Europese Commissie voor sportieve samenwerking met het eiland, maar daar kwam volgens hem niets uit voort. Courtois, nu wethouder in Brussel, liet het vanochtend in een reactie bij die verklaring.

Nederland en België verloren de strijd om de de organisatie van het WK 2018 van Rusland. Vorige maand is door de ethische commissie van de FIFA vastgesteld dat bij het Nederlands-Belgische bidteam geen onregelmatigheden zijn geconstateerd. Wel is verder onderzoek ingesteld naar het Belgische lid van het uitvoerend comité, Michel d’Hooghe. Die zei vorige week dat inmiddels „alle onduidelijkheden uitgeklaard” zijn in een gesprek met de ethische commissie.