KNVB verplicht promotie en degradatie prof- en amateurclubs

Het KNVB bondsbureau in Zeist.
Het KNVB bondsbureau in Zeist. Foto ANP

De vergadering betaald voetbal en de bondsraad van de Nederlandse voetbalbond KNVB hebben ingestemd met de invoering van de zogenaamde voetbalpiramide. Dat betekent dat vanaf het seizoen 2016/2017 er verplichte promotie en degradatie tussen betaald en amateurvoetbal komt.

Omdat eerder de amateurclubs ook al voor het plan stemden, is de invoering van de voetbalpiramide daarmee een feit. De piramide moet zorgen voor een betere doorstroming tussen het betaald voetbal en het amateurvoetbal in Nederland en uiteindelijk de kwaliteit van het voetbal op de Nederlandse velden verhogen.

Tweede Divisie

Vanaf het seizoen 2017/2018 dient er een nieuwe nationale competitie van profclubs te verrijzen die als brug moet gaan fungeren tussen de Topklasse (amateurs) en de Jupiler League (betaald voetbal). De nieuwe competitie gaat de Tweede Divisie heten. Die competitie bestond eerder in het betaald voetbal tussen de jaren 1956 en 1971 en werd afgeschaft na saneringen door de KNVB.

Promotie vanuit de Topklasse naar de Jupiler League is momenteel nog vrijwillig. Amateurclubs die in de hoogste amateurcompetitie goed presteren, zien momenteel echter weinig in de promotie naar het betaald voetbal. Dat komt doordat de kosten voor het verkrijgen van een licentie als betaald voetbalorganisatie erg hoog zijn. Alleen Achilles’29 maakte in 2013 gebruik van deze mogelijkheid nadat ze kampioen waren geworden in de zondagcompetitie.

Beloftenteams

De beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente blijven ook na de invoering van de voetbalpiramide actief in de Jupiler League. In de Tweede divisie komen vier beloftenteams te spelen, terwijl er zes in de Topklasse terecht komen. De overige beloftenteams van profclubs komen in de Hoofdklasse terecht.

Lees ook in NRC Handelsblad: Hekkensluiter is straks de klos. (€)