Plantenbak met stekker en ’NASA-inspired’ potgrond

Afgelopen voorjaar plantte ik zaadjes in de tuin. In de hoop dat er tijm, munt, rozemarijn en bieslook uit zou groeien. Elke dag keek ik even en als het te lang niet had geregend, ging ik met een gieter in de weer. Het duurde een eeuwigheid voor de eerste bieslook verscheen. Er kwam ook een rozemarijnplantje. Ik was trots. Maar munt en tijm heb ik nooit gezien.

Tuinieren is blijkbaar niet mijn grootste talent. Toen las ik over de Smart Herb Garden van Click & Grow. Een plantenbak met stekker. Er kunnen drie kleine potjes kruiden in en hij kan ook op donkere plekken staan, want licht is ingebouwd. En hij heeft maar eens in de maand water nodig. Na een paar dagen zie je al resultaat en na een paar weken heb je een volledig plantje, belooft de site. Zou ik nu dan echt muntthee van eigen munt kunnen maken? Pasta met eigen basilicum?

De Smart Herb Garden maakt de beloftes waar. Installeren is echt een kwestie van ‘click and grow’ en na twee dagen groeide er al wat. Waar ik in de tuin een paar weken moest wachten op de eerste tekenen van leven heb ik nu na een paar weken een heel plantje.

Het geheim van de plantenbak met stekker – Click & Grow verkoopt meer varianten – zit hem in de potgrond en het licht. De potgrond is „NASA-inspired”. Volgens de uitleg zitten in de potgrond voedingsstoffen en worden lucht en water extra goed door het hele potje verspreid. De felle led-verlichting werkt met een tijdschakelaar – ’s nachts is hij uit – en die is in het nu donkere Nederland waarschijnlijk een belangrijke reden van het succes.

Alles fantastisch? Nee. Het is een duur grapje. Eenmalig die pot (inclusief zaadjes) aanschaffen gaat nog wel, maar nieuwe ‘cartridges’ zijn duur. Eigen zaadjes en potgrond erin geeft niet hetzelfde resultaat. Voor dit geld kun je bij het tuincentrum beter een volgroeid plantje kopen. Dan heb je ook nog eens veel meer kruiden om uit te kiezen.

3

    • Laura Wismans