Ook Iran bombardeert doelen Islamitische Staat

Een Iraans vliegtuig heeft de afgelopen dagen een luchtaanval uitgevoerd op doelen van de Islamitische Staat in buurland Irak, zo zeggen bronnen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten tegen media.

Defensietijdschrift Jane’s beschikt over een foto van een Iraanse F4-Phantom, een verouderd vliegtuig dat in de regio nog alleen door Iran en Turkije wordt gebruikt. Bronnen melden onder meer aan de Israëlische krant Ha’aretz dat Iran bombardementen heeft uitgevoerd in Iraks oostelijke Dilaya provincie, bij de Iraanse grens.

De aanval zou kunnen wijzen op verdere samenwerking tussen de VS en Iran, aartsvijanden die elkaar desondanks in toenemende mate vinden in hun gemeenschappelijke vijand IS. Iraanse functionarissen ontkennen dit. Ze zeggen dat Iran een aantal maanden geleden aan Irak heeft laten weten dat het een bufferzone van 40 kilometer langs de grens heeft ingesteld. „Wij behouden ons het recht voor om binnen die zone strijders van IS zelf aan te vallen”, zegt Hamidreza Taraghi, een politicus met nauwe banden met het kantoor van Irans Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei. Iran levert ook wapens, vliegtuigen en materieel aan de Iraakse regering.

In oktober werd duidelijk dat de Amerikaanse president Obama meer samenwerking met Iran wil in de strijd tegen IS. Dat bleek uit een gelekte brief aan ayatollah Khamenei. Het is echter onwaarschijnlijk dat de Iraniërs openlijk met de VS gaan samenwerken.