NS-personeel in Den Haag onderbreekt werk voor overleg

NS-medewerkers in de regio Den Haag hebben vanmorgen enkele uren niet gewerkt uit onvrede over de werkdruk.

Het treinverkeer van en naar Den Haag is vanochtend enkele uren verstoord geweest door een werkonderbreking van NS-personeel. Circa 150 medewerkers voerden tussen 04.00 en 06.30 uur overleg met onder meer Marjan Rintel, directievoorzitter van NS Reizigers.

Bij de start van de ochtendspits gingen treinen weer rijden, rond 09.30 uur reden ze volgens dienstregeling.

De werkonderbreking was een initiatief van het personeel zelf. Vertegenwoordigers van drie vakbonden waren aanwezig bij het overleg met de NS-directie. De vakbond VVMC inventariseert sinds eind oktober klachten over werkdruk onder NS-personeel.

Machinisten en conducteurs hebben een aantal zorgen en klachten. Belangrijk punt van onvrede is dat pauzes tussen diensten – tien minuten na diensten van drie of vijf uur – te kort zijn. Zeker bij diensten op wc-loze Sprinters zou dat een probleem zijn.

Andere klachten gaan over vuile treinen, slechte communicatie en agressie in de trein. Minder schoonmaken gaat volgens vakbond VVMC ten koste van veiligheid, bijvoorbeeld doordat machinisten slecht zicht hebben door vieze ruiten. Machinisten worden minder goed opgevangen na een ‘aanrijding met een persoon’.

Volgens de VVMC heeft NS toegezegd uiterlijk vrijdag 16.00 uur te antwoorden. Een bij het overleg aanwezige NS-woordvoerder weet niet van dit ultimatum. „We hebben de zorgen geïnventariseerd en we gaan daar punt voor punt op reageren.”

Dat de actie juist in Den Haag plaatsvond, komt omdat daar relatief veel Sprinters aankomen en vertrekken.

Rond station Rotterdam Centraal hebben vannacht tot 04.00 uur vijf treinen stilgestaan. Reizigers werden na lang wachten met bussen naar het station vervoerd. Oorzaak was een storing in de verkeersleidingspost van ProRail op het station, waardoor seinen en wissels niet bediend konden worden.