Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Netanyahu ontslaat ministers, uit op vervroegde verkiezingen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag gezegd het parlement te zullen ontbinden en op te roepen tot vervroegde verkiezingen. Hij zei dit nadat hij kort daarvoor zijn ministers van Financiën en Justitie vanwege hun kritiek op regeringsbeleid had ontslagen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft twee van zijn ministers ontslagen vanwege interne kritiek. Vervroegde verkiezingen zijn onvermijdelijk.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft twee van zijn ministers ontslagen vanwege interne kritiek. Vervroegde verkiezingen zijn onvermijdelijk. Foto AFP/ Gali Tibbon

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag gezegd het parlement te willen ontbinden en roept op tot vervroegde verkiezingen. Hij zei dit nadat hij kort daarvoor zijn ministers van Financiën en Justitie vanwege hun kritiek op regeringsbeleid had ontslagen.

Morgen zal er gestemd worden over het ontbinden van het parlement. Dan zal vervolgens bepaald worden wanneer de verkiezingen worden gehouden.

De aankondiging van Netanyahu komt niet als een verrassing. De afgelopen weken is de regeringscoalitie het oneens geweest over belangrijke beleidsonderwerpen. Ministers Yair Lapid (Financiën) en Tzipi Livni (Justitie) kwamen bovendrijven als de felste critici. Onze correspondent Derk Walters legt uit waar de kritiek op gericht was:

“Het meest recente voorbeeld was de wet die Israël moet definiëren als natiestaat (€) van het Joodse volk. De rechtse partijen in het kabinet wilden een wet indienen waarin Israël wordt gedefinieerd als de natiestaat van het Joodse volk, waarin alleen Joden het recht hebben op zelfbeschikking. Volgens de critici, onder wie Lapid en Livni, discrimineert deze wet tegen de niet-Joodse bevolking van Israël, die iets meer dan eenvijfde van de acht miljoen inwoners uitmaakt. Ze konden niet leven met de formulering van de conceptwet, waarin het woord ‘gelijkheid’ niet voorkwam. Met Lapid had Netanyahu ook allerlei onenigheid over de begroting voor 2015.”

Netanyahu zei in een verklaring dat Lapid en Livni zijn regering “hard” hebben aangevallen en dat hij “een oppositie binnen de regering niet langer zal tolereren”. Hij beschuldigde de twee ervan aan een alternatieve coalitie te hebben gewerkt, iets wat hij een “putsch”, een staatsgreep, noemde. Livni heeft dit ontkend en gezegd dat Netanyahu achter de schermen bezig was haar en Lapid te vervangen.

Wankele, brede coalitie

De premier leidt nu een zeer wankele coalitie, bestaand uit partijen van centrum-links tot uiterst rechts. Netanyahu heeft er vertrouwen in dat zijn centrum-rechtse Likud-partij bij vervroegde verkiezingen opnieuw de grootste zal zijn, zodat hij verder kan als premier. Het Israëlische electoraat zal bij de verkiezingen volgens Walters nog verder naar rechts opschuiven.