Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlandse jihadisten hadden informatie over explosieven

Herman Bolhaar.
Herman Bolhaar. ANP / Martijn Beekman

Tijdens huiszoekingen bij vermeende Nederlandse jihadisten is recent informatiemateriaal over explosieven gevonden. Ook is een automatisch wapen aangetroffen. Dat zei de baas van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar gisteravond in Nieuwsuur.

Bolhaar noemde deze vondsten “verontrustend”, al staat nog niet vast de jihadisten aanslagen wilden plegen.

“Dat wordt nog onderzocht.”

Aantal zaken over jihadisten toegenomen

De huiszoekingen maken deel uit van 45 onderzoeken naar ronselen en jihadisme met in totaal zeventig verdachten. Het aantal zaken is sinds eind oktober sterk toegenomen. Toen ging het om dertig strafzaken tegen zestig verdachten.

De OM-baas zei verder dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen het vonnis dat gisteren is uitgesproken tegen de vermeende jihadiste Shukri F., die volgens het OM vier vrouwen en twee mannen had geronseld. Het OM eiste vier jaar. (ANP)