Na jaren bekennen twee Spaanse broers de moord op een Nederlander

De Spaanse politie kamde de hele streek uit op zoek naar een teken van de vermiste Nederlander.
De Spaanse politie kamde de hele streek uit op zoek naar een teken van de vermiste Nederlander. Foto EPA / Brais Lorenzo

Volgens de Spaanse politie hebben twee broers vandaag bekend dat ze in 2010 een Nederlander hebben vermoord. Dit gebeurde in Santoalla do Monte, een klein dorpje in het noordwesten van Spanje. Het onderzoek is nu, na jaren, bijna afgerond. Dat meldt een nieuwssite in Galicië.

De broers, Julio (51) en Juan Carlos (47) vermoordden de Nederlander Martin Verfondern. Op 19 januari 2010 verdween Verfondern plotseling spoorloos, samen met zijn auto. De Spaanse politie kamde de hele streek uit, maar pas in juni van dit jaar werden het lichaam van Verfondern en het wrak van zijn auto gevonden. Dit gebeurde toevallig bij de bestrijding van een bosbrand in een afgelegen, bergachtig gebied. Destijds liet de politie al merken dat er aanwijzingen voor een misdrijf waren gevonden.

Verfondern, die 52 jaar is geworden, was de eigenaar van een boerderij in Santoalla. De broers die zijn aangehouden komen uit een familie uit het dorp. De familie had ruzie met Verfondern over het gebruik van land.

In het dorpje wonen nu alleen nog leden van de familie van de broers en de weduwe van Verfondern.

    • Fleur Willemsen