Music Meeting ook ‘indoors’ prima

Zomerfestival Music Meeting heeft er in zijn dertigste levensjaar een wintereditie bij gekregen en het is te hopen dat het een blijvertje is. Het twee maanden geleden geopende hernieuwde Doornroosje blijkt een mooie locatie voor de indoorvariant van het Nijmeegse festival dat avontuurlijke muziek vanuit alle hoeken van de wereld programmeert. Met slechts vier bands lukte het om recht te doen aan de breedte en kwaliteit die het festival gewoonlijk in een Pinksterweekeinde in de openlucht levert.

De Kaapverdiaanse Mayra Andrade opende de zondagmiddag met haar innemende stem die vooral goed tot zijn recht komt wanneer ze scattend soleert. Music Meeting zoekt doorgaans naar moderne invullingen van traditionele muziek, Andrade gebruikt tradities uit haar kosmopolitische achtergrond van Cuba tot Senegal, maar woont al jaren in Parijs.

De Malinese griot Kassé Mady Diabaté klonk in dat licht aanvankelijk wel erg traditioneel. Hij geldt als een van de grote stemmen van Afrika, maar de grootste indruk maakten zijn muzikanten. De klank van koraspeler Ballaké Sissoko is ongeëvenaard helder en de bluessolo waarmee ngoni-speler Badjé Tounkara het concert opengooide was fenomenaal. Naarmate de muzikanten meer soleerden, plooide ook Diabatés stem zich beter naar de muziek.

De wintereditie van Music Meeting trok een wat ouder publiek. Daardoor bleef het wat stil in de zaal bij de stevige Braziliaanse indierock met afrobeat van Metá Metá.

Deze ‘indoor’-editie is een geslaagde uitbreiding van Music Meeting. Tijdens deze koude dagen doet het alvast verlangen naar het Pinksterweekeinde in Park Brakkenstijn.

    • Leendert van der Valk