Minstens 36 doden bij terreuraanslag in Kenia

In een steengroeve in Noord-Kenia zijn 36 mensen gedood door gewapende mannen. Volgens de politie is de aanval gepleegd door islamitische extremisten uit Somalië. Dat meldt persbureau AP.

Demonstranten protesteren in Mandera tegen de regering, die volgens hen te weinig doet om Kenia veilig te maken. Ook willen ze een herinneringsdienst of monument voor de honderden Kenianen die omkwamen bij terreuraanvallen. AP / Ben Curtis

In een steengroeve in Noord-Kenia zijn 36 mensen gedood door gewapende mannen van terreurorganisatie Al Shabaab. Volgens de politie is de aanval gepleegd door islamitische extremisten uit Somalië. Dat meldt persbureau AP.

Twitter avatar KenyaRedCross Kenya Red Cross #RedCross team on ground undertaking assessment of a reported attack in #Mandera

De Keniaanse politiechef heeft bevestigd dat de werkers vanmorgen vroeg zijn gedood in Mandera, vlakbij de grens met Somalië. Andere politieagenten, die alleen wilden spreken op basis van anonimiteit, zeiden dat de meeste niet-islamitische arbeiders werden doodgeschoten. Vier mensen zouden zijn onthoofd.

De aanval is opgeëist door de militante groepering Al Shabaab. Sinds 2011 is het geweld door deze terreurgroep toegenomen, met als dieptepunt de aanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, die aan 67 mensen het leven kostte.

Meer geweld in Mandera

Al Shabaab doodde vorige week 28 niet-moslims in een bus in Mandera. En volgens de BBC werd eerder vandaag iemand gedood in een bar in Mandera die populair is bij niet-moslims. Gewapende mannen vielen de bar binnen, openden het vuur en gooiden granaten. Twaalf mensen raakten gewond. Mandera ligt op de grens met Somalië en Ethiopië, en wordt gedomineerd door Somaliërs - voornamelijk moslims.

NRC Handelsblad schrijft vanmiddag over de aanslag van vandaag:

Met de nieuwe aanslag onderstreept Al-Shabaab dat de regering, anders dan ze beweert, de veiligheid niet kan garanderen in de afgelegen grensregio.
Op de achtergrond spelen twee factoren: de militaire betrokkenheid van Kenia bij de strijd in buurland Somalië tegen de terreurgroep Al-Shabaab en de groeiende spanningen in de kuststreek over grondbezit en banen tussen de oorspronkelijke, islamitische bewoners en inwijkelingen elders uit het land. Al-Shabaab heeft vaak wraak gezworen voor Kenia’s bemoeienis in Somalië.

    • Mirjam Remie