Minder Nationale Garde in Ferguson

De Nationale Garde staat op wacht voor de plaatselijke supermarkt in het stadje Ferguson, Missouri op 30 november.
De Nationale Garde staat op wacht voor de plaatselijke supermarkt in het stadje Ferguson, Missouri op 30 november. Foto EPA/Larry W. Smith

Het aantal reservisten van de Nationale Garde in het stadje Ferguson in Missouri wordt langzamerhand verminderd. Dat heeft gouverneur Jay Nixon gezegd. Nog altijd zijn er 1.200 reservisten op de been in het gebied nabij St. Louis.

Het deel van de Garde dat blijft moet de lokale politie ondersteunen. De afgelopen dagen is de onrust afgenomen in het stadje, alhoewel gisteren de eerste bijeenkomst van de Ferguson Commissie nog werd verstoord door boze buurtbewoners. De commissie is aangesteld door gouverneur Nixon om de onderliggende problemen in de stad te onderzoeken. Toen de introductie van de bijeenkomst echter te lang duurde naar de zin van de buurtbewoners grepen die in. Nadat zij hun woordje hadden gedaan werd het weer rustig.

Noodtoestand en rellen

Sinds 24 november was het zeer onrustig in Ferguson. De onrust volgde nadat bekend werd dat agent Darren Wilson niet wordt vervolgd voor het doodschieten van de 18-jarige zwarte Michael Brown. Hoewel de noodtoestand van tevoren was afgekondigd, en de inzet van de Nationale Garde verdrievoudigd, braken er grote rellen uit en werden tientallen auto’s en winkels vernield. In heel Amerika waren er demonstraties tegen de uitspraak.

Nadat in augustus bekend werd dat Brown was doodgeschoten braken er ook grote rellen uit. Die namen pas af nadat gouverneur Nixon had besloten om State Troopers in te zetten, agenten die onder het gezag van de staat vallen.

Bodycams

Gisteren werd bekend dat president Obama 210 miljoen dollar vrijmaakt voor veiligheidsdiensten om hun functioneren te verbeteren na de rellen in Ferguson. Onderdeel van dat proces wordt de uitrusting van agenten. 50.000 agenten krijgen een bodycam omgehangen om incidenten als die in Ferguson op te nemen en onduidelijkheid te voorkomen.

    • Sam de Voogt