Maatregelen tegen vogelgriep versoepeld

Bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken werden vorige week ruim 15.000 eenden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA geruimd.
Bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken werden vorige week ruim 15.000 eenden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA geruimd. Foto ANP/Vincent Jannink

Pluimveehouders in een groot deel van Nederland mogen vanaf donderdag weer dieren van en naar hun stal vervoeren. Ook komt er dan een einde aan het jachtverbod. In het westen van het land blijven alle maatregelen tegen de vogelgriep wel van kracht. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vandaag aangekondigd.

De strenge maatregelen blijven ook gelden voor de bedrijven in de buurt van Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude waar pluimveehouderijen zijn geruimd. Bij het vervoeren van kippen en kuikens mag een transportwagen nog altijd slechts één bedrijf per rit aandoen. Daarna moet de wagen schoongemaakt en ontsmet worden.

Pluimveesector tevreden

Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, is tevreden met het aangepaste pakket maatregelen. De organisatie dreigde eerder naar de rechter te stappen omdat ze een versoepeling van het beleid wilde, maar ziet daar nu van af. Staatssecretaris Dijksma was niet onder de indruk van dreigementen uit de sector en benadrukte te luisteren naar de adviezen van deskundigen.

Gisteren bleek dat wilde eenden het vogelgriepvirus met zich meedragen. Om te voorkomen dat de bacterie via wilde dieren of op een andere manier in een afgesloten stal belandt, wil staatssecretaris Dijksma afspraken maken met de sector over hygiëne. Boeren moeten bijvoorbeeld schone kleding en laarzen aantrekken en douchen voor ze de stal in gaan. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt volgens Dijksma bij boeren zelf.

    • Anne Vader