Leiders protest Hongkong geven zich over

Een demonstrant in Hongkong steekt een middelvinger op naar de politie.
Een demonstrant in Hongkong steekt een middelvinger op naar de politie. Foto EPA ? Jerome Favre

De drie leiders van de protestbeweging Occupy Central in Hongkong hebben gezegd dat zij zichzelf overgeven aan de politie. Dat meldt persbureau AP.

De drie, twee professoren en een dominee, roepen studenten op om de straten van Hongkong te verlaten. Ze hopen zo een einde te maken aan de straatdemonstraties en willen voorkomen dat ze opnieuw op geweld uitlopen.

Geen laffe daad

Benny Tai Yiu-ting, Chan Kin-man and Chu Yiu-ming zeggen dat zij van plan zijn om zich woensdag te melden bij de politie en verantwoordelijkheid te nemen voor de demonstraties die delen van het Aziatische financiële centrum ruim twee maanden ontoegankelijk maakten. Yiu-ting:

“Jezelf overgeven is geen laffe daad. Het is geen teken van falen, maar een stille aanklacht tegen een harteloze regering.”

Het drietal vertegenwoordigt een deel van de demonstranten. De meesten zijn studenten. Tai sprak vol lof over de betogers en zei dat het tijd is voor hen om “deze gevaarlijke plek” te verlaten.

De drie protestleiders willen een nieuwe weg inslaan door bijvoorbeeld campagne te voeren via het maatschappelijk middenveld en onderwijs te geven in democratie en mensenrechten. Joshua Wong, een belangrijke studentenleider en aanjager van protesten, zei gewoon door te gaan met hun hongerstaking om hun eisen kracht bij te zetten.

Bloederig

In de nacht van zondag op maandag (lokale tijd) raakten duizenden betogers in Hongkong slaags met de politie. Hierbij raakten demonstranten gewond. Zo lagen sommigen bewusteloos op straat of hadden bloedende hoofdwonden.

Deze escalatie was een van de ergste botsingen tussen de politie en de demonstranten sinds de studenten in september de straten van Hongkong innamen.

De demonstranten eisen dat de inwoners van de stad in 2017 hun nieuwe hoogste bestuurder zonder bemoeienis van de Chinese regering kunnen kiezen. ​De Chinese regering wil niet verder gaan dan dat zij de keuze hebben uit drie kandidaten die de goedkeuring van de Chinese regering hebben.

Wat de demonstranten willen

De demonstranten protesteren voor meer democratie. Ze willen dat de nieuwe leider van Homgkong vrij wordt gekozen. Hongkong is nu een autonome administratieve regio binnen China met gedeeltelijke democratie. In 2017 mogen inwoners voor het eerst zelf op hun leider stemmen, maar wel pas nadat de Chinese regering de kandidaten heeft geselecteerd.
Daarnaast eisen de demonstranten dat de huidige leider, C.Y. Leung, aftreedt.

    • Carlijn Vis