Kan het nog erger in Waalwijk?

RKC kampt met geldgebrek. En dan blijkt grootverdiener Dennis Rommedahl ook nog eens een kat in de zak. Oplossing? „Salaris inleveren, dan hoeft hij niet eens naar de voedselbank.”

In eigen stadion kon RKC de laatste plaats overdoen aan tegenstander MVV. Dat lukte niet. Zo’n tweeduizend toeschouwers zagen MVV met 1-0 winnen dankzij een prachtgoal van Davy Brouwers.
In eigen stadion kon RKC de laatste plaats overdoen aan tegenstander MVV. Dat lukte niet. Zo’n tweeduizend toeschouwers zagen MVV met 1-0 winnen dankzij een prachtgoal van Davy Brouwers. Foto’s Merlin Daleman

Maar één grootverdiener heeft RKC Waalwijk op de loonlijst en uitgerekend die blijkt een kat in de zak. Zelf denkt Dennis Rommedahl na anderhalf jaar blessureleed nog steeds dat hij een officiële wedstrijd gaat spelen voor de club, maar daarin lijkt de voormalige aanvaller van PSV de enige. „De enige manier waarop Dennis hier een standbeeld kan verdienen, is als hij salaris inlevert”, zegt trainer Martin Koopman. „Zo’n geste zou hem een stuk populairder maken bij de fans.”

Het moge duidelijk zijn: hun club kan dat geld goed gebruiken. Het salaris van de Deense speler drukt zwaar op de begroting van RKC, dat sinds de degradatie uit de eredivisie in de misère zit. Zowel in financieel als in sportief opzicht, waarbij het een weer een gevolg is van het ander. Vanwege degradatie ontstond er geldgebrek, terwijl de club wegens geldgebrek meteen kelderde naar de laatste plek in de eerste divisie. Rest de vraag: kan het erger?

Op deze maandagavond is het moeilijk om optimistisch te blijven in het Mandemakers Stadion in Waalwijk. RKC speelt tegen MVV Maastricht, een duel tussen de nummer twintig en de nummer negentien in de eerste divisie. Een soort van degradatiekraker, ook al is het nog altijd niet mogelijk om te degraderen uit de eerste divisie. Gelukkig maar. Anders viel niet uit te sluiten dat RKC nog dieper zou zinken. Want erkent trainer Koopman na het 0-1 verlies tegen MVV: „Met deze jonge, onervaren ploeg zullen we dit jaar sporadisch winnen.”

Stadionhuur

RKC is een schoolvoorbeeld van een club die na een degradatie in de problemen is gekomen. Daarvoor maakte niemand zich zorgen over het betalen van huur, stroom en salarissen, maar nadat Excelsior de club had uitgeschakeld in de nacompetitie, was dat bepaald niet vanzelfsprekend. De club schroefde de begroting terug van 5.6 miljoen euro naar 3.5 miljoen – onder meer omdat het geen 1,2 miljoen euro aan mediagelden krijgt, maar enkele tonnen.

Toch konden de maatregelen niet voorkomen dat RKC in juli de stadionhuur niet meer kon betalen. Op dat moment 450.000 euro. Daarbij zat een deel van de aflossing van een lening van meer dan drie miljoen euro. Ook kreeg RKC nog een prent van de fiscus: de club moet 1,2 miljoen euro betalen vanwege het niet afdragen van loonbelasting in de jaren negentig. Dat kon er ook nog wel bij.

De gemeente kwam voor een keuze te staan: als schuldeiser kon zij de club failliet laten gaan of een reddingsplan creëren. „Eigenlijk was het geen keuze”, zegt verantwoordelijk wethouder Ronald Bakker (VVD). Bij een faillissement zou de gemeente door gemaakte afspraken 9 miljoen euro verlies maken. Voor 47.000 Waalwijkers komt dat neer op 191 euro per persoon; een bedrag waarvoor zij een seizoenskaart zouden kunnen kopen. Stelde de gemeente zich coulant op, dan bleef de schade beperkt tot twee miljoen verlies. Zodoende is de huur met een ton verlaagd, hoewel daar twee ton bij komt wanneer RKC promoveert naar de eredivisie.

Bakker: „Ik heb het puur zakelijk bekeken. Het was risicobeheersing. Nu denk ik wel eens: waarom heeft de gemeente ooit het stadion gekocht? Maar ik weet dat bij veel andere gemeentes en clubs hetzelfde speelt. Veel afspraken kwamen tot stand in een tijd dat voetbal big business leek.”

Dat is het allang niet meer aan de Olympiaweg in Waalwijk. Het is dat geldschieters de schuld bij de fiscus in één keer hebben afbetaald, anders had de jonge directeur Remco Oversier niet eens aan zijn reddingsmissie hoeven beginnen. Met de uitgifte van obligaties hoopt hij nog meer gelden binnen te halen, maar nu al is zeker dat het de komende jaren sappelen wordt.

Pasta met rode saus

Dat het sportief dramatisch gaat, is niet vreemd. Liefst 25 spelers zijn vertrokken na de degradatie. Drie spelers bleven over, onder wie Frank van Mosselveld, een Waalwijkse jongen die zijn best doet om nog een boegbeeld te zijn. „Zo’n situatie heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij. „Vorig jaar speel je met een ploeg van 26 man in de eredivisie, nu ben ik blij als we met dertien man kunnen trainen.”

Eén ding scheelt: zijn nieuwe, jonge ploeggenoten spreken tenminste wel Nederlands, in tegenstelling tot hun vertrokken voorgangers. „Beter dan al dat Frans”, grinnikt Van Mosselveld. Of er nog geld is om voor wedstrijden te eten? „Gelukkig wel. Nog steeds pasta met rode saus die me zo langzamerhand de strot uit komt. Daarom maak ik thuis altijd witte saus.”

Van hem, een verdediger die met het hart speelt voor zijn zieltogende club, moet RKC het hebben. Niet van Dennis Rommedahl, die in anderhalf jaar nog geen volle oefenwedstrijd heeft gespeeld. „Ik zie hem nooit”, zegt trainer Koopman. „Hij is ergens aan het revalideren. Wat de oplossing is? Een beetje salaris inleveren en dan als trainer instromen in de jeugdopleiding. Geloof me, dan hoeft hij echt niet naar de voedselbank. Maar ja, Dennis denkt dat hij nog terugkomt.”