Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil debat over Turkse kritiek - Turkije nodigt Koenders uit

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken arriveert voor het vragenuurtje op 25 november in de Tweede Kamer.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken arriveert voor het vragenuurtje op 25 november in de Tweede Kamer. Foto ANP/Bart Maat

De Tweede Kamer gaat binnenkort debatteren over de kritiek van Turkije op het Nederlandse integratiebeleid. De ministers Koenders en Asscher moeten zich daarin verantwoorden over de manier waarop ze op die kritiek hebben gereageerd. Het debat was aangevraagd door de PVV.

Vorige week verscheen er een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije waarin Nederland werd beschuldigd van “agressief taalgebruik en racistische beschuldigingen” tegen de Turkse gemeenschap in Nederland. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Integratie (PvdA) reageerde daarop verbeten. Hij noemde de kritiek “ongeïnformeerd, onjuist en ongepast”.

‘Racistische uitingen in Nederlandse samenleving’

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) vroeg de Turkse regering om opheldering en had vandaag voor de tweede keer in korte tijd een gesprek met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Eerder zei de Turkse regering al dat het land geen kritiek heeft op de Nederlandse overheid of politiek en dat het Nederland geen racistisch land vindt, maar dat het wel zorgen heeft over racistische uitingen in de Nederlandse samenleving.

Turkije heeft Koenders uitgenodigd om naar hoofdstad Ankara te komen om de situatie op te lossen. De minister zei vandaag in Brussel het “in welwillende overweging” te nemen, schrijft persbureau ANP.

‘Verklaring kan niet van site’

In de Tweede Kamer heerst onvrede over het feit dat de verklaring nog altijd online staat. De afgelopen tijd reageerden veel Kamerleden verbolgen over de Turkse bemoeienis. Maar volgens Koenders kan de verklaring niet worden ingetrokken, aangezien het “hier de weergave betreft van publieke uitspraken van een woordvoerder in reactie op gestelde vragen”, zo schrijft de minister in reactie op vragen van de VVD.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Collega De Roon tijdens vragenuurtje over slappe houding regering tav Turkije: ‘kabinet bestaat uit slappe dweilen’. http://t.co/8hetvZax9J

In een interview met de NOS zei minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken dat het integratiebeleid van Europese landen wel degelijk een zaak is waarbij Turkije een rol moet spelen.