Holleeder: ik dreigde niet, ik sprak op boze toon

Beelden van een opgefokte Willem Holleeder (56) die misdaadverslaggever Peter R. de Vries bedreigt, zijn vanochtend getoond voor de rechtbank in Haarlem. Maar Holleeder hoeft voorlopig niet de cel in.

Willem Holleeder verlaat de rechtbank in Haarlem Foto ANP - Robin van Lonkhuijsen

Beelden van een opgefokte Willem Holleeder die misdaadverslaggever Peter R. de Vries bedreigt, zijn vanochtend getoond voor de rechtbank in Haarlem. “Ik sprak op boze toon”, verklaarde Holleeder. “Maar ik heb niet gedreigd.” Peter R. de Vries deed aangifte.

“Ik dreig niet, ik doe!”

Dat schreeuwt Willem Holleeder tegen Peter R. de Vries op donderdag 25 april 2013. “Vuile kankerhond dat je er bent.” Het is tien uur ’s avonds als ‘s lands bekendste crimineel aan de deur staat van de woning van ‘s lands bekendste misdaadjournalist. Druk gesticulerend maakt Holleeder duidelijk dat hij niet wil dat zijn naam of karakter terechtkomt in een film die gebaseerd is op het bekende boek van Peter R. de Vries: De ontvoering van Alfred Heineken.

‘Moet ik het nu afmaken?’

De bedreiging is onderdeel van het zogeheten Andes-dossier. In die zaak speelt Holleeder een bijrol bij de bedreiging van Theo Huisman, voormalig president van de Amsterdamse Hells Angels. Hoofdverdachten in die zaak zijn beroepscrimineel Danny K. en vechtsporter Dick V.

“Willem doe normaal man, waar slaat dit op”, zegt De Vries als Holleeder – helemaal gekleed in het zwart met een helm op zijn hoofd – wegloopt. Holleeder draait zich om en loopt terug. Hij schreeuwt:

“Moet ik het nu afmaken, moet ik het nu doen? Vuile kankerhond. Doe maar aangifte, niemand die mij tegenhoudt.”

De Vries schrok van de toon van Holleeder, vertelde hij aan de politie toen hij een dag later aangifte deed bij de politie in Hilversum. De Vries vertelde:

“Dit was een bedreiging tegen het leven gericht. Straks knapt er nog iets.”

Holleeder had rood doorlopen ogen en oogde volgens De Vries opgefokt. Ook zijn echtgenote verklaarde dat er sprake was van een bedreigende situatie.

Onaangedaan

De beelden van een dreigende Willem Holleeder zijn vanochtend afgespeeld in de rechtbank van Haarlem. Holleeder kijkt onaangedaan naar zichzelf. Vragen van de rechtbank beantwoordt hij slechts summier, verwijzend naar een verklaring die hij eerder heeft afgelegd. Enkele dagen later hebben Holleeder en De Vries nog met elkaar gesproken. Daarin benadrukte Holleeder dat De Vries niets te vrezen heeft.

Het Openbaar Ministerie vindt dat Holleeder met de bedreiging de voorwaarden heeft overtreden die zijn gesteld toen hij voorwaardelijk in vrijheid werd gesteld. Hij kwam in januari 2012 vrij nadat hij zes van de negen jaar celstraf had uitgezeten die hij kreeg voor de afpersing van Willem Endstra en een aantal andere zakenmensen. Justitie vindt nu dat Holleeder de rest van zijn straf moet uitzitten.

Niet meteen achter de tralies

Of Holleeder daadwerkelijk terug naar de gevangenis moet, wordt begin volgend jaar bekend. De verwachting is dat de rechtbank begin februari 2015 vonnis wijst. Overigens zal Holleeder dan niet meteen achter de tralies verdwijnen. Hij hoeft het laatste deel van zijn oude straf pas uit te zitten als een eventuele veroordeling voor bedreiging definitief is. Na een veroordeling kan Holleeder nog in hoger beroep en in cassatie bij de Hoge Raad, een proces dat jaren kan duren.

Overigens doet het Openbaar Ministerie nog altijd onderzoek naar de rol van Holleeder bij moorden in de Amsterdamse onderwereld. De verwachting is dat voor het eind van het jaar duidelijk wordt of justitie hem daarvoor nog wil vervolgen. Holleeders advocaat Stijn Franken stelt dat hij in die zaak nog altijd geen dossier heeft ontvangen.

    • Jan Meeus