Hoe de roebel in een dag 5 procent minder waard werd

Foto AFP

De koers van de Russische roebel raakte gisteren in een vrije val. De munt daalde in één dag met bijna 5 procent in waarde ten opzichte van de dollar. Het was de grootste koersval sinds de financiële crisis die het land in 1998 doormaakte. En dat betekent dat je een heleboel meer roebels nodig hebt om een dollar te kopen.

Rusland heeft twee grote problemen. De olieprijs daalt sterk, terwijl bijna de helft van alle staatsinkomsten uit olie komen. De lage olieprijs kost het land 100 miljard dollar per jaar.  En Rusland heeft te lijden onder sancties van westerse landen. Onlangs stelde  de Russische minister van Financiën dat een recessie in het land onvermijdelijk is als de situatie verder verslechtert.

Onze correspondent Steven Derix,  meldde eerder vanuit Rusland:

“Russische valutahandelaren, geciteerd door persbureaus Interfax en Itar Tass, vermoeden dat de roebel zich heeft hersteld door een ‘massale interventie’ van de Russsiche Centrale Bank in de loop van de ochtend.

Interventie of niet, de roebel herstelde licht rond het middaguur:

    • Reinier Kist