Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Franse parlement stemt symbolisch voor erkenning Palestijnse staat

Beeld uit het Franse parlement, waar een meerderheid voor erkenning van Palestina stemde in een symbolische stemming.
Beeld uit het Franse parlement, waar een meerderheid voor erkenning van Palestina stemde in een symbolische stemming. Foto EPA/ Etienne Laurent

De Assemblée, het Franse parlement, heeft met een ruime meerderheid voor de erkenning van een Palestijnse staat gestemd. Het gaat om een symbolische stem, die meer gezien moet worden als oproep aan de regering Palestina te erkennen om zo het vastgelopen vredesproces vooruit te helpen.

339 leden stemden voor, 151 tegen schrijft persbureau AP. Hoewel het resultaat niet bindend is, is het een steun in de rug voor de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit heeft in een eerste reactie gezegd de beslissing te verwelkomen. Israël daarentegen waarschuwt Frankrijk dat de mogelijkheden voor vrede juist verder weg zullen zijn.

De Franse regering vindt daadwerkelijke erkenning van een Palestijnse staat vooralsnog te ver gaan. Eerst moeten volgens haar de vredesgesprekken vervolgd worden.

Eerdere stemmingen

De symbolische stemming komt op een moment dat de steun voor een tweestatenoplossing als uitweg uit het conflict tussen Israël en de Palestijnen in Europa toeneemt. Eerder stemden Groot-Brittannië en Spanje al in een symbolische stemming voor erkenning. Zweden besloot in oktober Palestina officieel te erkennen en was daarmee het eerste grote Europese land dat dat deed.