FBI waarschuwt Amerikaanse bedrijven voor cyberaanvallen

ANP / Lex van Lieshout

De FBI heeft Amerikaanse bedrijven gewaarschuwd voor vernietigende cyberaanvallen van hackers. De waarschuwing volgt op een hack bij Sony vorige week.

De software overschrijft data op harde schijven van computers, waardoor ze worden stilgelegd en netwerken onbruikbaar worden. Het is extreem moeilijk en kostbaar om met malware geïnfecteerde harde schijven te herstellen, aldus de FBI, dat een pamflet van vijf pagina’s heeft verspreid.

De FBI verspreidt vaker waarschuwingen om bedrijven informatie te geven over nieuwe soorten cyberaanvallen, aldus persbureau Reuters.

Wat gebeurde er bij Sony?

Sinds vorige week maandag zijn er problemen met de computers van Sony Pictures Entertainment. Dit weekend zetten de hackers vier films die nog niet gelanceerd waren online. Daarnaast dreigen de hackers persoonlijke gegevens van acteurs online te zetten. De FBI onderzoekt de aanval.

Er wordt onderzocht of Noord-Korea mogelijk betrokken is. Ambtenaren uit dat land zeiden vrijdag dat filmmaker Seth Rogen een ‘strenge straf’ verdient wegens de film The Interview. De film wordt volgende maand gelanceerd. Het is een komedie waarin twee journalisten worden aangesteld door de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden. Noord-Korea weigert op de beschuldiging in te gaan. “Even afwachten”, zei een regeringswoordvoerder over de kwestie.

De hack bij Sony zorgde voor grote computerproblemen: de bedrijfsmail en andere interne systemen lagen plat. Medewerkers zagen een bericht op hun scherm verschijnen: “Hacked by #GOP”, wat mogelijk de initialen zijn van de groep Guardians of Peace.

    • Mirjam Remie