Egypte: doodstraf voor 188 mensen vanwege betrokkenheid bij dood agenten

14 augustus 2013: wat er over is gebleven na de gewelddadige ontruiming van een sit-inprotest in Kairo.
14 augustus 2013: wat er over is gebleven na de gewelddadige ontruiming van een sit-inprotest in Kairo. Foto EPA/ Khaled Elfiqi

Een Egyptische rechtbank heeft vandaag 188 mensen ter dood veroordeeld vanwege hun rol bij de dood van elf politieagenten vorig jaar augustus in Kerdasa, een voorstad van hoofdstad Kairo. De uitspraak wordt nu zoals gebruikelijk ter goedkeuring voorgelegd aan de moefti, de hoogste religieuze autoriteit.

De mensen zouden betrokken zijn geweest bij een aanval op het politiebureau van Kerdassa op dezelfde dag dat de veiligheidstroepen twee grote sit-inprotesten in Kairo, georganiseerd door aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi, had opgebroken, schrijft persbureau AP. Tijdens de operatie van de veiligheidstroepen op 14 augustus vorig jaar kwamen minstens zevenhonderd mensen om het leven, met grote nationale onrust tot gevolg.

Massaprocessen

Egypte kreeg dit jaar eerder al veel kritiek op dergelijke massaprocessen waarbij honderden mensen tegelijkertijd ter dood veroordeeld worden. Dit jaar kregen in twee processen al meer dan 1.200 mensen de doodstraf. Uiteindelijk zijn er daarvan tweehonderd bevestigd.

In januari doet de rechter uitspraak en horen de verdachten of ze inderdaad de doodstraf krijgen of veroordeeld worden tot een gevangenisstraf.