Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

‘Efteling heeft grote moeite met seks in de Fata Morgana’

Dat stond op de website Looopings.nl

Illustratie Marike Knaapen

De aanleiding

De Fata Morgana is onder bezoekers van de Efteling al jaren sekslocatie nummer één. Volgens de website Looopings.nl dan. Sinds vorig jaar wordt tijdens de bootrit in oriëntaalse sferen een actiefoto gemaakt die door de bezoekers achteraf kan worden besteld.

Veel mensen zouden niet van het fotomoment op de hoogte zijn. „Met als gevolg dat er de hele dag door geile gasten worden gekiekt tijdens het uitvoeren van een blowjob, handjob of gewoon een flinke beurt”, aldus Looopings.nl. De Efteling zou grote moeite hebben de seksfoto’s van de beeldschermen bij de uitgang te houden.

Waar is het op gebaseerd?

Het berichtje verscheen augustus vorig jaar al op de website. Onlangs ging het weer viral toen de website schreef over een nieuw bootje dat in de Fata Morgana wordt geïntroduceerd.

We bellen met de beheerder van Looopings.nl, die behalve voor zijn website ook voor De Telegraaf over pretparken schrijft. Hij zegt dat het nieuws over de Fata Morgana is gelekt door een medewerker van de Efteling.

Het enige bewijs dat hij heeft is de foto bij het bericht op Looopings.nl. Daarop is een man te zien die in een bootje het hoofd van een vrouw richting zijn kruis lijkt te sturen. De Efteling bevestigt dat de foto in de Fata Morgana is gemaakt. De foto werd vorig jaar door verschillende media overgenomen. De vrouw beweerde dat er van seks geen sprake zou zijn en maande de media de foto te verwijderen. Looopings.nl besloot de foto te laten staan, maar met de gezichten van de man en vrouw onherkenbaar gemaakt.

En, klopt het?

De foto is vaag. Daaruit kan geen conclusie worden getrokken – het is bijvoorbeeld even goed mogelijk dat de vrouw iets probeerde te pakken uit een tasje dat bij het voeteneind van de man stond. Bovendien gaat het maar om één foto.

Goed, het was wat gechargeerd opgeschreven, geeft de beheerder toe. De berichten op zijn website met nieuws over pretparken hebben een humoristische toon. Hij lijkt wel degelijk goed te zijn ingevoerd. De Fata Morgana is een ideale sekslocatie, zegt hij, omdat de bootjes er rustig varen en het donker is. „In de Droomvlucht zou dat niet kunnen. Daar draaien de karretjes naar elkaar toe.”

Volgens Efteling-woordvoerder Koen Sanders is het onzin dat de Fata Morgana een seksparadijs is. Al kan hij niet uitsluiten dát er wel eens iets onoorbaars gebeurt. „Er komen hier 4,2 miljoen bezoekers per jaar. Maar als we foto’s van de schermen moeten houden, gaat het altijd om middelvingers.”

Onbevredigende antwoorden. Dus gaan we zelf naar het pretpark in Kaatsheuvel. Ook op een koude herfstdag staat er een rij voor de attractie. Er kunnen zestien mensen in een bootje, de bootjes zitten zowel ’s ochtends als ’s avonds minstens halfvol. Je zit dicht op elkaar – je afzonderen op het achterste bankje is nagenoeg onmogelijk.

De rit zelf duurt maar zeven minuten: kort voor een potje seks. Het kindergeschreeuw dat tijdens het boottochtje klinkt zal door weinig mensen als zinnenprikkelend worden ervaren. Bovendien wordt het nooit zo donker dat je elkaar niet kunt zien. Kortom: hier wordt geen gunstig seksklimaat geschapen. Uw verslaggever nam dan ook geen seksuele handelingen waar.

En wat weten de medewerkers er zelf van? Een jonge vrouw bij de fotobalie: „Ik weet dat het voorkomt. Maar ik werk hier nu een half jaar en heb het zelf nooit meegemaakt.” Dat zeggen meerdere (oud-)medewerkers. Sommigen ‘hebben er wel van gehoord’, maar niemand heeft bewijzen. Martijn van Dijk, die twaalf jaar bij het pretpark werkte: „Het gebeurde inderdaad wel eens, maar het bericht is overtrokken. De Fata Morgana is niet de meest geschikte plek. De gondels in Carnaval Festival zijn veel beter – daar hangen geen camera’s.”

Conclusie

Het enige bewijs dat Looopings heeft, is een foto waarop een seksend stel te zien zou zijn. Maar de foto is te vaag, daaruit kan niets worden afgeleid. De Looopings-beheerder gaf zelf toe dat het bericht gechargeerd was. Meerdere (oud-)medewerkers van de Efteling bevestigen dat er seks is gesignaleerd in de Fata Morgana. Omdat het zelden voorkomt, beoordelen wij de bewering als grotendeels onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt