Eerste openlijke ‘homo-burgemeester’ in Polen verruilt dienstauto voor fiets

Parlementariër/burgervader

Eerste parlementariër en nu ook eerste burgemeester die openlijk homo is. De Pool heeft zijn tweede primeur.

None

In 2011 werd Robert Biedron (38) het eerste openlijk homoseksuele lid van de Sejm, het Poolse parlement. Gisteren voegde hij er een tweede primeur aan toe: de eerste openlijk homoseksuele burgemeester in het nog steeds overwegend conservatieve en katholieke land Polen. In Slupsk, een stad van 100.000 inwoners vlakbij de Baltische kust in het noordwesten van Polen, versloeg Biedron verrassend zijn tegenstander van regeringspartij Burgerplatform (PO) met 57 procent van de stemmen.

De politieke wetenschapper en lid van de liberale, ethisch progressieve ‘Jouw Beweging’-partij van Janusz Palikot, maakte naam als activist voor homorechten en voorzitter van de Campagne tegen Homofobie. „Dit is heel goed nieuws voor hen die net als ik geloven dat de Polen meer opener van geest en progressiever zijn dan de elite en de politieke klasse”, stelde Wanda Nowicka, parlementslid en partijgenoot van Biedron gisteren.

Het Poolse blad Polityka noemde hem „een van de hardst werkende parlementariërs, die meer toevoegt aan het parlementaire werk dan zijn hele fractie”.

Biedron beloofde bovenal dat hij zich als burgemeester bescheiden zou opstellen, „want dit is een bescheiden stad”, vertelde hij gisteren aan het Poolse persbureau PAP. Daarbij hoorde het plan om de limousines van de voormalige burgemeester te vervangen door een fiets.