Drone over Tsjernobyl

Verroeste botsauto’s in een overwoekerd pretpark. Verlaten flatgebouwen, lege fabriekshallen en stapels gasmaskers: de bekende beelden van Tsjernobyl. Danny Cooke bekeek deze onheilsplek in zijn korte film ‘Postcards from Pripyat, Chernobyl’ vanuit een nieuw perspectief. Vorig jaar bezocht de filmmaker, in opdracht van nieuwsprogramma 60 Minutes, de Oekraïense spookstad. Met een drone filmde hij de omgeving die sinds de kernramp in 1986 onbewoonbaar is en dat voor de komende twintigduizend jaar zal blijven. Het levert unieke en spookachtige beelden op. Wat Cooke vastlegde is een besmette stad die langzaam verzwolgen wordt door de elementen. „Het was er sereen maar tegelijkertijd verontrustend”, herinnert Cooke zich zijn bezoek. „De tijd staat hier stil en de herinneringen van het verleden drijven er nog steeds rond. Ik kan me niet voorstellen hoe beangstigend het moet zijn geweest voor de inwoners om deze plek na de ramp te hebben moeten verlaten.”