2Doc: Het is uw land

NPO 2,

23.00-00.05u.

Wie is uitgeprocedeerd en geen recht heeft om in Nederland te blijven, krijgt met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) te maken. Die regelt het vertrek, liefst vrijwillig, maar als het moet, organiseren ze een gedwongen vertrek. Voor het eerst gaf het vaak gesloten ministerie van Veiligheid en Justitie toestemming om vertrekgesprekken tussen vreemdelingen en de regievoerders van de DT&V te filmen.

De documentaire toont welke emoties het overhalen van uitgeprocedeerden om Nederland te verlaten bij hen losmaakt: woede, verdriet, radeloze stilte. Hoe ze soms proberen hun verblijf te rekken, met medische behandelingen bijvoorbeeld. Soms lopen gesprekken uit op handjeklap. „Met een paar honderd euro kan ik in Georgië een auto kopen en wat geld verdienen.”

De ambtenaren van de DT&V blijven vriendelijk en respectvol. Maar ze zijn ook volhardend als blijkt dat de vreemdelingen niet meewerken aan hun terugkeer: „U houdt de DT&V voor de gek. Dat is uw goed recht, maar uw voorzieningen hier worden vandaag beëindigd.” Het is uw land geeft een geserreerde, ingetogen inkijk in hoe Nederland omgaat met mensen waarvan is besloten dat ze hier niet mogen zijn.

    • Annemarie Kas