Dit schrijven andere media vandaag

Colorful fall leaves at Dumbarton Oaks Gardens in the Georgetown neighborhood of Washington, DC, November 9, 2014. AFP PHOTO / Jim WATSON

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Eon gaat helemaal duurzaam

Eon ziet geen toekomst meer in stroom uit fossiele brandstoffen, kopt de Volkskrant vanochtend. Bestuursvoorzitter Johannes Teyssen wil zich gaan richten op duurzame energie.

Eon brengt daarom alle niet-duurzame bedrijfsonderdelen samen in een bedrijf en zal dat in 2016 afstoten en verkopen. Een drastische beslissing van het Duitse energiebedrijf. Maar Teyssen ziet naar eigen zeggen “geen toekomst meer” in het “huidige bedrijfsmodel”. Begrijpelijk zoals de krant het schetst: het maakt geen winst meer met stroom uit fossiele bron door de concurrentie met groene stroom, dat veelal gesubsidieerd is.

Volgens Teyssen zal het nieuw op te richten bedrijf - met de niet-duurzame onderdelen van Eon - zonder schulden van start gaan. Maar het krijgt wel de kerncentrales van het Duitse bedrijf en dat kan nog eens een grote last zijn op de balans. Als gevolg van Duitse wetgeving moeten kerncentrales in 2022 gesloten worden; en dat wordt niet goedkoop voor de eigenaren.

Grootste boete ooit voor buitenlands internetgokbedrijf

De bank wint niet altijd, merkt Imperial E-club Limited. Het buitenlandse internetgokbedrijf, onder andere bekend van sites als Vegas Red en Titan Poker, heeft de hoogste internationale boete ooit gekregen van de Kansspelautoriteit (KSA). De uitbater moet 200.000 betalen omdat het niet beschikt over de juiste vergunningen om in Nederland actief te zijn.

Het in Antigua en Barbuda gevestigde Imperial E-club Limited vecht de beslissing aan, schrijft de Telegraaf. Maar volgens de KSA zou het bedrijf wel al de boete betaald hebben. De krant veronderstelt dat het internetgokbedrijf door de autoriteit tegemoet te komen, hoopt dat het zo makkelijker aan een vergunning komt. Gisteren opende de registratie hiervoor.

Aandeelhouders boos op TNT

De top van TNT ligt onder vuur van grootaandeelhouders die niet willen dat president-commissaris Antony Burgmans wordt herbenoemd. Zij sturen bovendien aan op een mogelijke splitsing van het bedrijf, schrijft de Volkskrant.

Volgens analisten is het kwakkelende TNT ‘aangeschoten wild’ na de mislukte overname door UPS vorig jaar. Burgmans wordt door een deel van de aandeelhouders gezien als verantwoordelijke voor het feit dat toegezegde veranderingen niet of te langzaam zouden worden doorgevoerd. De door de president-commissaris aangedragen topman Tex Gunning zou volgens de beleggers geen ‘duidelijke richting’ geven aan TNT.

De Volkskrant merkt op dat de aandeelhouders mogelijk boos zijn op Burgmans en Gunning omdat zij gegokt hebben op TNT en hebben verloren. Aandelen in het postbedrijf gaan momenteel voor 5,40 euro - evenveel als na de afketsing van de overname door UPS vorig jaar. De beleggers kochten toen massaal aandelen in met de gedachte dat deze weer zouden opveren. Dat gebeurde niet en nu zouden ze alsnog hun winst door een opsplitsing van TNT opeisen.

    • Hans Klis