Dit is de Ferrari onder de robots

Foto AP

Als we onderstaande compilatie moeten geloven, hebben we nog een lange weg te gaan voor robots doen wat we willen.

Toch is het onderzoekers aan de Massachusetts Institute of Technology na vijf jaar werk wél gelukt. Gecontroleerd met computerspel-technologie, geïnspireerd op het snelste landdier ter wereld: de robotcheetah. Goed, even snel en lang als een ‘echte’ cheetah gaat hij niet met zijn 16 kilometer per uur, vijftien minuten lang, op batterijen. Maar hij springt wel 40 centimeter hoog en komt dan - als de katachtige die hij is - weer op zijn pootjes terecht.

De onderzoekers van MIT hebben de robot helemaal zelf opgebouwd. Van de lichte krachtige motors tot het algoritme waarmee is berekend met welke kracht het been moet worden gelanceerd om goed en gebalanceerd te rennen. MIT-professor Sangbae Kim noemt hem tegenover persbureau AP “de Ferrari van de robotica”. En dat niet alleen: in de toekomst zou de technologie gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld slimme protheses of rolstoelen voor ieder terrein.

Kijk ‘m gaan.

    • Anouk van Kampen
    • Bas van Kooij