De drone, de Domtoren en een gat in de wetgeving

Wie: Jelte Keur

Leeftijd: 32

Wat: liefhebber van cameradrones

Waar: EénVandaag, 28 november

Zijn video op YouTube is al ruim 600.000 keer bekeken, en terecht. Jelte Keur is in het dagelijks leven bedrijfsleider van een Utrechts restaurant, maar zijn hobby is het maken van video’s met een DJI Phantom 2: een drone met een camera erin.

Tien maanden wachtte Keur op de juiste weercondities: de top van de Domtoren die boven de wolken uitsteekt. Het leidde tot mooie plaatjes, maar naast veel positieve ook negatieve reacties, zo vertelde Keur in ÉénVandaag (AVRO-TROS). Die waren vooral afkomstig van andere drone-liefhebbers, die vreesden dat Keur met zijn succesfilmpje wel eens een einde zou kunnen maken aan het juridische schemergebied. Je mag op dit moment namelijk veel meer met drones als hobbyist dan als professional. Die laatste moet maanden tevoren vergunningen aanvragen en het is maar de vraag of die verstrekt worden aan bij voorbeeld een journalist.

Amateurs hoeven zich met hun vliegende camera slechts aan drie voorwaarden te houden: niet in de bebouwde kom, niet boven mensen en niet zonder direct visueel contact tussen drone en bestuurder. Keur had alle drie de regels aan zijn laars gelapt en loopt dus kans op een bekeuring door de luchtvaartpolitie.

Veel gevaarlijker voor de oprechte amateur is dat dit het moment lijkt om proefprocessen uit te lokken. Wat doet Justitie als een journalist en zijn 6-jarige zoontje, beiden zonder vergunning, tegelijkertijd een drone lanceren?

Het satirische programma Zondag met Lubach (VPRO) wilde ook de grens opzoeken en zond vorige week zondag opnamen uit die een drone maakte van het Torentje op het Binnenhof. De RVD hapte en stelde een onderzoek in.

Afgelopen zondag onthulde Arjen Lubach dat het wel degelijk ging om echte beelden van het Torentje in Den Haag.

Die waren alleen gemaakt met een kleine videocamera aan een stok. In Madurodam.

http://nrch.nl/3w3h

    • Hans Beerekamp