De diepe lagen in de kunst

AFP Photo / PATRICK KOVARIK
AFP Photo / PATRICK KOVARIK

Dieper liggende verflagen, zware metalen in de verf; die dingen kunnen worden aangetoond met röntgenfoto’s. Heeft schilder Gustave Courbet nog dingen aangepast tijdens het schilderen? Röntgenfoto’s als deze worden gebruikt als hulpmiddel bij de restauratie van schilderijen. In dit geval gaat het om beelden van de diepere lagen in het schilderij L’atelier du Peintre (‘Het atelier van de schilder’). Het schilderij uit 1855 is groot: 361 bij 598 centimeter, en hangt in het Musée d’Orsay in Parijs. Vanwege die omvang maakten de restaurateurs ook deze röntgenfoto’s op ware grootte, die Bruno Mottin hier bestudeert, de curator van het Centre de recherche et de restauration des musées de France. Vlakbij hem is nog net Courbet te onderscheiden: hij heeft zichzelf zittend op een stoel geschilderd.