Dat hebben wij weer: Arjen Robben in de cel

None

Topsporters, opgelet, speciaal ook karateka’s die wel van een biertje houden. Zoals elk jaar veranderen per 1 januari de internationale dopingregels. In 2015 gaat het regime strengere straffen uitdelen. De sporter (m/v) in wiens bloed of urine een verboden stofje wordt gevonden, wordt voor vier (4!) jaar geschorst, een verdubbeling van de sanctie die nu nog even geldt. Het gaat hier niet om recidivisten, nee, deze straf wordt al bij de allereerste overtreding uitgedeeld. Wie voor de tweede keer wordt betrapt, krijgt acht (8!) jaar schorsing en dat scheelt in de topsport niet veel met de sanctie bij de derde keer: levenslange uitsluiting.

Maar voor karateka’s is er ook vrolijk nieuws. Op de licht bijgestelde dopinglijst voor 2015 is speciaal voor hen alcohol als verboden middel geschrapt. Aanbevelenswaardig is het gebruik ervan niet – denk aan al die slagen in de lucht – maar het mag dus wel. Voor de zekerheid wordt er in de reglementswijziging vermeld dat alcohol wel verboden blijft in sporten als auto racen en boogschieten – wel zo veilig voor de andere deelnemers. En de toeschouwers.

Ook nuttig om te weten: een pleidooi vanuit Nederland – gedoogland Nederland – om wiet, hasj en marihuana van de dopinglijst af te halen, heeft het niet gehaald. Stoned worden doen topsporters maar na hun carrière.

Intussen dreigt vanuit Duitsland nieuw onheil voor de, bewust of onbewust, doping gebruikende topsporter. Daar gaan de wetgever en de strafrechter zich ermee bemoeien, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat twee ministers hebben ingediend. Dit betekent dat de sancties niet langer worden overgelaten aan het toch strenge tuchtrecht dat sportbonden hanteren, overeenkomstig de regels die de WADA, het mondiale anti-dopingbureau opstelt (zoals die vier jaar schorsing). Als de wet er in de loop van volgend jaar doorkomt, kan de sporter die eens een spuitje zet, zijn bloed een keertje ververst of een pilletje met activerend spul slikt, tot wel drie jaar gevangenisstraf krijgen. Hij (m/v) moet namelijk niet denken dat zijn lichaam alleen maar van hem is. De begeleider die de topsporter aan zijn dope helpt, kan zelfs tien jaar de bak indraaien.

Andere landen (Frankrijk, België, Italië) gingen Duitsland met wettelijke en strafrechtelijke bemoeienis al voor, maar het lijkt erop dat Nederland dit voorbeeld niet zal volgen. Er komt weliswaar een dopingwet, zo liet minister Schippers (Sport en andere Volksgezondheid) gisteren weten, maar die geeft vooral de activiteiten van de Nederlandse Dopingautoriteit (aangesloten bij de WADA) een juridische basis en regelt de privacy van topsporters. Bestrijding van dopinggebruik, vindt de minister, blijft een verantwoordelijkheid van sportorganisaties – en dat is de juiste liberale houding. Overheid, bemoei je er verder niet mee, want rechters hebben nu al geen tijd meer om hun bef te wassen.

Over de grens denken ze er dus heel anders over en die nieuwe wet zal niet alleen voor Duitsers gelden, maar ook voor buitenlandse topsporters die hun sport (tevens beroep) in Duitsland uitoefenen. Denk aan de Nederlandse voetballers Arjen Robben, Paul Verhaegh, Klaas-Jan Huntelaar en vele anderen. En zie hier het nachtmerriescenario. In 2016, als de wet is ingevoerd en het EK voor landenteams op de kalender staat, drinkt Arjen Robben in de rust van een wedstrijd met zijn club Bayern München een kopje thee en een sportdrankje. Raar smaakje zit eraan, maar vooruit, dat gold ook al voor het vlees dat hij gisteravond at. Waarom grijnst die verzorger zo raar?

Ja hoor. Doping. Arjen Robben. En bewijs maar eens je onschuld. Wie gelooft zijn smoesjes? Niemand toch?

En zo blijkt het Nederlands elftal over twee jaar, nadat het zich onder bezielende leiding van Robben toch nog had geplaatst voor de eindronde, kansloos voor de titel. Want onze topfitte sterspeler zucht in een Duitse gevangeniscel.

    • John Kroon