Celstraffen voor fraude met opvangtoeslag

Twee broers kregen gisteren celstraffen wegens jarenlang ‘geraffineerd’ frauderen met de kinderopvangtoeslag.

De Tilburgse broers Johan (35 jaar) en Stefan V. (42) zijn gisteren veroordeeld tot vierenhalf respectievelijk drie jaar cel voor jarenlange fraude met kinderopvangtoeslag en oplichting van banken met sealbags, afgesloten enveloppen om geld bij banken af te storten. Zij hebben voor meer dan 2,2 miljoen euro gefraudeerd.

De straf voor Johan V. is hoger dan de vier jaar gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie had geëist omdat hij de methodiek had bedacht en opgezet, en vanwege het raffinement en de duur (vijf jaar) van de fraude. Hij is al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten, afpersing, verduistering en oplichting, waaronder ook fraude met sealbags. Hij is een volhardende en hardnekkige recidivist, stelt de rechtbank Overijssel in het vonnis. De rechtbank oordeelt dat ook broer Stefan een leidende rol had bij de fraude. Tegen Stefan V. was 3,5 jaar celstraf geëist.

In de fraudezaak stonden vijftien mensen terecht, onder wie de echtgenote van Johan V., diens ouders en twee andere familieleden. Zij kregen straffen variërend van een taakstraf van tachtig uur (de vader) tot achttien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk (de anderen). Twee verdachten zijn vrijgesproken. De overige verdachten zijn veroordeeld tot straffen variërend van 150 uur taakstraf tot vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk.

De broers schakelden Duitse en Roemeense prostituees in voor de fraude. Ze lieten de vrouwen, die ze kenden uit een Duitse seksclub, bij verschillende gemeenten in Nederland aangifte doen van de geboorte van niet-bestaande tweelingen om vervolgens met die gegevens kinderopvangtoeslag aan te vragen. De opbrengst werd verdeeld.

Johan V. begon met de fraude nadat hij bij de opvangtoeslag voor zijn eigen kinderen had gemerkt hoe eenvoudig het was bij de Belastingdienst gegevens te veranderen.

Op naam van een aantal betrokkenen werden eenmanszaken ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, die uitsluitend werden gebruikt voor fraude met sealbags. Nadat het vertrouwen van banken was gewonnen, en er storting ‘onder gewoon voorbehoud’ was afgesproken, slaagden de broers er daarna in om meer geld op rekeningen te laten overmaken dan er werkelijk met de sealbags was gestort. Voordat de banken de fraude ontdekten, was het geld al weggesluisd.

Banken (ABN Amro en Rabo) deden vijftien keer aangifte. De schade: 1,4 miljoen euro. Het geld werd besteed aan auto’s en boten en is geïnvesteerd in onroerend goed in Servië. De rechtbank heeft gisteren ook bepaald dat Johan ruim één miljoen euro en zijn broer meer dan twee ton moeten terugbetalen aan de banken.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat V. 42 bankpassen had op naam van zeventien personen. V.’s advocaat maakte duidelijk dat V. „geen strobreed in de weg was gelegd om snoepjes uit de pot te graaien”. Frauderen ging met gemak. „Alle deuren van de Belastingdienst stonden wagenwijd open.”

De zaak kwam aan het licht toen het in Hengelo opviel dat een vrouw die er niet zwanger uitzag twee weken na haar inschrijving bij de gemeente de geboorte van een tweeling meldde.