Blatter: FIFA niet verantwoordelijk voor arbeiders Qatar

President Sepp Blatter van de FIFA tijdens zijn bezoek aan Sri Lanka.
President Sepp Blatter van de FIFA tijdens zijn bezoek aan Sri Lanka. Foto AFP

De FIFA vindt zichzelf niet verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van de mensen die werken aan de stadions en infrastructuur voor het WK voetbal in 2022 in Qatar. Dat heeft de president van de wereldvoetbalbond Sepp Blatter vandaag tijdens een bezoek aan Sri Lanka gezegd. Blatter legt de aansprakelijkheid uitsluitend bij de bouwbedrijven.

Blatter zei dat de bouwbedrijven die betrokken zijn bij de voorbereidingen voor het WK in 2022 voornamelijk uit Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen komen. De arbeiders komen echter vooral uit Sri Lanka, India, Pakistan, Bangladesh en Nepal en doen volgens berichten van diverse media en mensenrechtenorganisaties hun werk onder erbarmelijke omstandigheden. In het oliestaatje kunnen de temperaturen oplopen tot 50 graden.

‘Al minstens 1.200 doden’

Volgens Britse media waren er in maart van dit jaar al 1.200 gastarbeiders overleden terwijl ze werkten aan de stadions en de infrastructuur. Dat werd later in twijfel getrokken, omdat de bouw van de stadions nog niet begonnen zou zijn. Volgens Indiase autoriteiten zijn er al honderden arbeiders overleden, schrijft persbureau ANP. Het Internationaal Vakverbond schatte vorig jaar dat er in totaal zo’n 4.000 arbeiders zouden komen te overlijden tot 2022.

Blatter gaf, na verzoeken van onder andere de KNVB, in maart van dit jaar te kennen dat mensenrechten bij de toewijzing van toekomstige toernooien moeten worden meegewogen.

De Nederlandse vakbond FNV Bouw was vorige maand nog op bezoek in Qatar om de werkzaamheden te inspecteren. Een van de conclusies van dat bezoek was dat de gastarbeiders als slaven behandeld worden en in te kleine kamers verblijven als ze niet aan het werk zijn.

Twitter avatar Ruudbaa Ruud Baars Het Khalifa stadion in #Qatar in renovatie en opbouw. Geen foto’s binnen maken, noch spreken met de bouwvakkers. http://t.co/vFum3XxkkO

Veel kritiek

De uitbuiting van de arbeiders is een van de redenen waarom er veel kritiek is op de toewijzing van het WK aan Qatar. Ook het feit dat er niet gevoetbald kan worden in de woestijnhitte is een punt van zorg. Daarnaast bestaan er twijfels over de legitimiteit van de toewijzingsprocedure in 2010. Een rapport over de toedracht daarvan werd onlangs ingeleverd, maar niet gepubliceerd. Wel gaf de FIFA een samenvatting; daar was direct veel kritiek op. De hoofdonderzoeker overwoog zelfs aangifte te doen tegen de juistheid van de samenvatting.