‘Bijkomstige schade’ van botsing met leaseauto

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: leaseauto en oppasdeal.

Hij had de auto drie maanden: een Mitsubishi Outlander, nog net tegen 0 procent bijtelling geleasd voordat die tarieven per 1 januari 2014 werden gewijzigd. Maar toen kwam die confrontatie met een Volkswagen.

In februari dit jaar werd de Mitsubishi bij een aanrijding total loss gereden. De werknemer had een leasecontract van vijf jaar en kreeg van zijn leasemaatschappij, Athlon Car Lease, weliswaar een nieuwe auto, maar tegen de fiscale bijtelling van 7 procent die sinds 1 januari van kracht was.

Dit kwam neer op 258 euro bruto per maand, terwijl hij vóór de aanrijding niets hoefde bij te betalen. En hij zat er ook nog eens vijf jaar aan vast vanwege het leasecontract. De extra kosten kwamen daarmee uit op zo’n 14.432 euro.

De werknemer vond het niet meer dan redelijk dat de veroorzaker van het ongeluk – of in ieder geval zijn verzekeraar – deze extra kosten zou betalen. De bijtelling was er immers niet geweest zonder de aanrijding.

Verzekeraar Delta Lloyd dacht daar anders over. Volgens Delta Lloyd biedt de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) geen dekking voor zuivere vermogensschade. Bovendien komt de schade voort uit een verandering in de belastingwetgeving en is het causaal verband met het ongeluk veel te ver gezocht.

De Amsterdamse kantonrechter geeft de verzekeraar gelijk dat de extra bijtelling zuivere vermogensschade is, maar ziet niet waarom deze niet gedekt zou worden door de WAM. Het vonnis: geen bijtelling, want die was er zonder aanrijding ook niet geweest. Hij vindt het „voorzienbaar dat bij een total loss de fiscale bijtelling als bijkomstige schade wordt opgevoerd”. De Mitsubishi rijder krijgt zijn schade vergoed.

    • Nelleke Koops