In beeld

30 jaar Bhopal: 16.000 doden en gehandicapte kinderen

In de nacht van 2 december 1984 lekte er methylisocyanaat uit de pesticidenfabriek die eigendom was van de Amerikaanse multinational Union Carbide. Duizenden veelal arme Indiërs in de stad Bhopal kwamen hierbij om het leven. Op het eerste gezicht kwamen ongeveer 4000 Indiërs om, maar later liep het aantal doden op tot 16000. Nog steeds worden kinderen met aangeboren afwijkingen geboren als gevolg van de ramp. Methylisocyanaat is een chemische verbinding (CH3NCO). Het is een kleurloze, zeer brandbare vloeistof. Inademing van methylisocyanaat beschadigt de slijmvliezen en kan onder andere ademhalingsproblemen en longoedeem veroorzaken. Overlevenden en nabestaanden voeren nog altijd actie om het bedrijf Union Carbide, inmiddels opgegaan in Dow Chemical Company, ter verantwoording te roepen en eisen dat de grondverontreiniging vanuit de oude fabriek wordt aangepakt.
Pujarbai verloor haar zicht na het gaslek, en woont hier een demonstratie in Bhopal bij.
AFP / Indranil Mukherjee
Overlevende Vishnu Bai luistert naar haar eigen getuigenis in het Remember Bhopal museum in Bhopal. Het museum bevat naast gesproken getuigenissen ook persoonlijke bezittingen van slachtoffers en overledenen.
Bhopal, India. 2 december 2014. Overlevende Meera Yadav toont een foto van wijlen haar echtgenoot Ram Bharan Yadav tijdens een demonstratie.
AFP / Indranil Mukherjee
Bhopal, India. 1 december 2014.Portretten van slachtoffers van de gasramp die worden getoond tijdens een herdenkingsbijeenkomst.
AFP / Indranil Mukherjee
AFP / Indranil Mukherjee
In de rij voor medicijnen bij de kliniek die wordt ondersteund door het Bhopal Medical Appeal, dat in dienst staat van mensen die direct of indirecht getroffen zijn door de gasramp in 1984.
REUTERS / Danish Siddiqui
AFP / Indranil Mukherjee
Een overlevende met ademhalingsproblemen. Inademing van het in 1984 gelekte gas, methylisocyanaat, kan onder meer leiden tot longoedeem.
AFP / Indranil Mukherjee
Sambhavna Trust Clinic, Bhopal, India. De 70-jarige overlevende van de gasramp Akbar Khan zit in een stoomcabine. Dit is een traditioneel Ayurvedische behandeling.
AFP / Indranil Mukherjee
Een slachtoffer van de gasramp bij het Chingari Trust, een organisatie die tweede generatie-slachtoffers bijstaat.
AFP / Indranil Mukherjee
30 november 2014. Kinderen die met aangeboren afwijkingen zijn geboren doen mee aan een wake ter ere van de mensen die in 1984 stierven door het gaslek.
EPA / Sanjeev Gupta
Er staan nog altijd tonnen met chemische grondstoffen in de verlaten laboratorium van de Union Carbidefabriek.
REUTERS / Danish Siddiqui
Bhopal, India. 11 november 2014. De verlaten pesticidefabriek in Bhopal.
REUTERS / Danish Siddiqui