Autofabrikant Spyker krijgt uitstel van betaling

Sportwagenfabrikant Spyker heeft van de rechtbank vandaag uitstel van betaling gekregen, meldt het bedrijf vandaag. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe kredietfaciliteit van externe financiers om de financiële problemen waar Spyker al tijden mee kampt te kunnen oplossen.

Spyker-topman Victor Müller in een Spyker B6 Venator.
Spyker-topman Victor Müller in een Spyker B6 Venator. Foto ANP/ Michael Fiala

Sportwagenfabrikant Spyker heeft van de rechtbank uitstel van betaling gekregen, meldt het bedrijf vandaag. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe kredietfaciliteit van externe financiers om de financiële problemen waar Spyker al tijden mee kampt te kunnen oplossen.

Spyker noemt het uitstel van betaling de volgende stap in het herstructureringsproces van het bedrijf. Terwijl de schuldeisers op afstand gehouden worden de komende tijd, zal de fabrikant zijn kernactiviteiten gewoon kunnen doorzetten. Directeur Victor Müller verwacht dat Spyker “sterker en innovatiever” uit het proces zal komen, als een bedrijf dat zal kunnen groeien en winst zal kunnen maken.

Fusie

Onderdeel van de herstructurering is een fusie met een Amerikaanse fabrikant van elektrische vliegtuigen, zo is aangekondigd in de verklaring van vandaag. De “spannende, nieuwe duurzame technologie daarvan zal terug te zien zijn in toekomstige auto’s van Spyker”, aldus Müller. Het is nog onbekend om welk bedrijf het gaat.

Problemen stapelen zich op

Dat laatste is tot nu toe nog nooit gelukt, en dat is ook de reden waarom de financiële problemen van het bedrijf niet als een verrassing kwamen. Het bedrijf verkoopt nauwelijks auto’s, waardoor er geen geld binnenkomt. Door de problemen werd de beursnotering van het bedrijf vorig jaar september geschrapt. In 2012, de actueelste beschikbare gegevens, behaalde het bedrijf een omzet van ruim zeven ton, wat neerkomt op drie verkochte auto’s. Spyker boekte ruim zes miljoen euro verlies.

De druk van de schuldeisers wordt steeds groter. Begin vorige maand oordeelde de rechtbank dat Spyker zijn pand moest verlaten en de eigenaar 152.000 euro moest betalen en leek het voorbij voor de autofabrikant. Ook toen ontsnapte Spyker, doordat er op het laatste moment een deal werd gemaakt tussen het bedrijf en de eigenaar van het pand. Onduidelijk is wat die afspraak inhoudt.

Deze zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld, schrijft persbureau ANP. Spyker Events & Branding, een dochteronderneming, kreeg vorige maand uitstel van betaling.

Lees ook op NRC Q: Waarom autofabrikant Spyker vorige maand bijna dakloos werd.