Artikelen uit Nature mogen voortaan gratis gedeeld worden

Foto screenshot nature.com/Annthea Lewis

Abonnees van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature mogen artikelen gaan doorsturen naar mensen zonder abonnement. Dat mogen ze ook met artikelen van 48 zustertijdschriften van de Nature Publishing Group waaronder Nature Medicine, Nature Geoscience en Nature Genetics. Dat kondigt de uitgever vandaag aan. Het initiatief duurt vooralsnog een jaar.

Daarnaast heeft de uitgever honderd populair wetenschappelijke internetmedia en blogs geselecteerd die hun lezers naar deelbare artikelen van de Nature Publishing Group kunnen leiden. Een Nederlands medium zit daar niet bij, laat een woordvoerder weten.

Toegankelijke links

Vanaf vandaag vinden abonnees bovenaan een internetartikel van deze 49 tijdschriften een link die ze via e-mail of social media naar een collega kunnen sturen. Normaal was zo’n link niet toegankelijk voor niet-abonnees, maar nu is dat wel mogelijk. De website biedt in pdf-vorm een leesversie van een artikel. Downloaden of printen is niet mogelijk.

Het initiatief is vooral bedoeld om wetenschappers beter te laten samenwerken, laat een woordvoerder van de uitgever weten. Tegelijk is het een manier om zicht te krijgen op de mate waarin wetenschappers nu al, illegaal, wetenschappelijke artikelen delen. “Artikelen worden als pdf gedownload en doorgestuurd, of in dropbox gezet”, zegt de woordvoerster. Hoe vaak dat precies gebeurt, weet ze niet.

“Maar we weten wel dat meer dan 50 procent van de wetenschappers artikelen deelt.”

50.000 abonnementen

Een persoonlijk abonnement op Nature kost 209 euro per jaar. Instituten met minder dan 3.000 voltijds werknemers betalen 6.670 euro per jaar. Het is de duurste titel van alle Nature-tijdschriften. Het blad telt zo’n 50.000 persoonlijke abonnementen. Verder hebben wereldwijd 6.000 universiteiten, overheidsorganisaties en bedrijven een abonnement. Nature Publishing Group is onderdeel van de Duitse uitgever Holtzbrinck Publishing Group.