Kenia: hoofd politie stapt op, nieuwe minister van Binnenlandse Zaken

Het hoofd van de Keniaanse politie is afgetreden als reactie op het bloedbad vanmorgen in Mandera. Daarnaast gaat president Uhuru Kenyatta een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken benoemen.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta met zijn plaatsvervanger William Ruto tijdens een persconferentie. Reuters / Thomas Mukoya

Het hoofd van de Keniaanse politie is opgestapt, kort na het bloedbad van vannacht in Mandera. Daarnaast gaat president Uhuru Kenyatta een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken benoemen.

Dat meldt persbureau Reuters. Militanten van de islamitische terreurgroep Al-Shabaab hebben vanmorgen 36 christelijke arbeiders in een steengroeve overvallen en gedood. De meesten werden door het hoofd geschoten, enkelen werden onthoofd.

Hoofd politie en minister weg

Het hoofd van de politie, David Kimaiyo, zegt dat hij vertrekt om persoonlijke redenen. Een voormalige legerleider (Joseph Nkaisery) zal hem vervangen. Vanuit de samenleving klinkt veel kritiek op de regering van Kenyatta. Er zou te weinig worden gedaan om Keniaanse burgers veilig te stellen voor islamitische extremisten. Tien dagen geleden werden ook al 28 niet-moslims uit een bus gehaald en doodgeschoten. En vorig jaar september werden 67 mensen gedood bij een aanval op het luxe winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi.

President Kenyatta heeft zojuist in een televisietoespraak gezegd dat Kenia de oorlog tegen Al-Shabaab zal “intensiveren”.

“Dit is oorlog, een oorlog die we samen moeten winnen. We zullen geen krimp geven.”

Regering kan veiligheid niet garanderen

Met de nieuwe aanslag onderstreept Al-Shabaab dat de regering, anders dan ze beweert, de veiligheid niet kan garanderen in de afgelegen grensregio, aldus in NRC Handelsblad vandaag:

“De militaire betrokkenheid van Kenia bij de strijd in buurland Somalië tegen de terreurgroep Al-Shabaab en de groeiende spanningen in de kuststreek over grondbezit en banen tussen de oorspronkelijke, islamitische bewoners en inwijkelingen elders uit het land. Al-Shabaab heeft vaak wraak gezworen voor Kenia’s bemoeienis in Somalië.”

    • Mirjam Remie