Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Zo zielig

Welkom in de stoere mannenwereld van de Volvo Ocean Race. Die krankzinnige tocht over wereldzeeën waar een walvis slapeloze nachten van heeft. Levensgevaarlijke stromingen, valwinden en onverwachte obstakels onder water.

Anderhalve week geleden vertrokken zeven boten voor de tweede etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi. Die reis is trouwens prima te doen met het vliegtuig. Maar dat is saai. De Volvo Ocean Race wil sensationele beelden van de mens in gevecht met de zee.

Nou, de organisatie heeft het eerste rampje binnen.

Zaterdag ging het mis met de Deense boot Vestas Wind, waarop de Nederlander Wouter Verbraak navigator is. Iedereen die wel eens in een atlas bladert, weet dat het in de Indische Oceaan – zeker in de buurt van Cargados Carajo – linke soep is.

De boot kwam vast te zitten op een rif en had aanzienlijke schade. Negen man aan boord, een stuurloze boot en het werd nacht. Schitterend. Daar wil je ‘live’ bij zijn. Dat kon niet. Op internet geen bewegende beelden, alleen een paar foto’s, uit de verte genomen vanaf een andere boot.

De dienstdoende schipper Chris Nicholson meldde telefonisch dat het allemaal ‘heel emotioneel was’. Je ziet ze zitten, die goed geconserveerde mannen met hun gesponsorde baarden en zonnebrillen. In het donker op zo’n kapot luxe bootje van 22 meter, met een rol nat geworden scheepsbeschuit in hun verweerde handen.

Zo zielig.

Vergeet de schuttersputjes in de Eerste Wereldoorlog, vergeet de landing op Normandië. Er is een nieuwe standaard ontstaan voor geleden ellende: stranden met je boot op een rif tijdens de Volvo Ocean Race.

Natuurlijk werden de negen mannen en hun boot gered. Er stond een magnifieke zin bij het persbericht: ‘De bemanning is naar een eiland gebracht waar onder meer een huis is.’ Niet een nachtje rillen onder de blote hemel, maar lekker rondhangen in ‘onder meer een huis’.

De organisatie laat de kapotte boot eventueel naar de Chinese startplaats Sanya vliegen om daar gerepareerd te worden. Ja, zo kom ik ook de wereld rond.

In mijn jeugd had je de televisieserie The Onedin Line, met kapitein Baines aan boord van een schip. Dát was een zeebonk. Lazarus aan het roer rukken en op het gladde dek een onderbeen afzetten met behulp van een ruw touw en een kapmes.

Daar bleef ik voor thuis.

De Volvo (een automerk, toch?) Ocean Race is een glamourrace waarvan begin en einde veel te ver uit elkaar liggen om echt spannend te worden. De NOS zendt regelmatig beelden uit van deze Champions League van het zeilen. Ik zie een identieke opsmuk als bij de voetbalversie. De commerciële laklaag blinkt.

Goed kerels, een behouden vaart maar weer.

Hijs de zeilen!