Wilde eenden in de buurt van Kamerik hebben ook vogelgriep

Leden van een ruimploeg beginnen met het ruimen bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vogelgriep is vastgesteld. Foto ANP / Jerry Lampen

Bij wilde eenden in de buurt van Kamerik (bij Woerden) is vogelgriep aangetroffen. In twee monsters van uitwerpselen is het zeer besmettelijke H5-type gevonden, schrijft staatssecretaris Dijksma en Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het is onduidelijk of het gaat om dezelfde N-variant die bij de uitbraak op vier bedrijven is gevonden.

Op dit moment loopt het onderzoek van Dijksma naar de rol van wilde vogels bij de verspreiding van vogelgriep in Nederland. Inmiddels is bekend dat de drie gevallen van vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen apart van elkaar hebben plaatsgevonden. Of dat ook geldt voor de uitbraak in Zoeterwoude, moet eind deze week duidelijk worden.

Bij deze bedrijven is sinds half november vogelgriep aangetroffen:

Vogelgriep in Zoeterwoude

De vogelgriep bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude werd gisteren ontdekt. Het gaat om een bedrijf met zo’n 28.000 dieren, liet het ministerie weten. Het bedrijf werd meteen geruimd. Die ruiming gebeurt op basis van Europese regels en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het bedrijf in Zoeterwoude ligt ruim twintig kilometer van Ter Aar, waar de ziekte vorige week is aangetroffen. Ook mensen die direct en intensief met besmette dieren in contact komen kunnen de ziekte krijgen. Dat resulteert in lichte griepverschijnselen.

Maatregelen overtreden

Gisteren bleek ook dat de maatregelen die de overheid heeft getroffen in verband met de vogelgriep in de afgelopen twee weken enkele keren zijn overtreden. Het ging om de ophokplicht, het bezoekersverbod, doorvoer via Nederland naar andere landen en het niet voldoen aan de voorschriften van de bestickering. Er zijn waarschuwingen uitgedeeld en enkele processen-verbaal opgemaakt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Vogelgriep treft bij toeval gebied met weinig kippen (€)

    • Sterre van der Hee