Vogelgriep Zoeterwoude is ook zeer besmettelijke variant H5N8

Een lid van de ruimploeg treft voorbereidingen voor de ontruiming van het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar de hoog besmettelijke vogelgriep H5N8 is vastgesteld. Foto ANP / Jerry Lampen

De vogelgriep die gisteren werd ontdekt in Zoeterwoude is net als in eerdere gevallen de zeer besmettelijke H5N8-variant. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Een ander pluimveebedrijf dat vlak bij de besmettingshaard zit, wordt daarom preventief geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De tweede kippenboerderij, binnen een kilometer gevestigd van het bedrijf waar de besmetting werd ontdekt, hield ongeveer vijftigduizend dieren. De 28 duizend dieren van de besmettingshaard zijn gisteren meteen na de ontdekking van de symptomen al geruimd.

De NVWA heeft drie andere boerderijen in een straal van tien kilometer ook onderzocht. Twee daarvan hielden geen pluimvee. Een derde wordt nog nader onderzocht.

Sinds 16 november is in Nederland op vier andere bedrijven de vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp. Het getroffen bedrijf in Zoeterwoude ligt ruim twintig kilometer van Ter Aar, waar de ziekte vorige week werd vastgesteld.

Een interactieve kaart met alle gevallen van vogelgriep sinds half november:

    • Eva Smal