Vlaamse rouw om ‘volksrocker’ De Vos

Luc De Vos (1962-2014)

De plotse dood zaterdag van de zanger van de populaire band Gorki, Luc De Vos (52), heeft Vlaanderen geschokt.

None
Foto Hollandse Hoogte

Vlaamser kon een eerbetoon niet zijn: enkele honderden Gentenaars verzamelden zich gistermiddag aan de voet van het Belfort, waar de beiaard een versie speelde van Mia, het bekendste nummer van Luc De Vos’ groep Gorki. Tien minuten lang bleef het op de beiaardklanken na muisstil, en nadien volgde een warm, respectvol, dankbaar applaus.

Applaus van studenten die nog niet waren geboren toen Mia in 1991 de hitlijsten bestormde, maar ook van verdrietige zestigers die met een kleinkind op de arm de zin ‘de middenstand regeert het land’ mee prevelden. Luc De Vos schreef liedjes voor iedereen, en iedereen hield van Luc De Vos. Een Vlaamse André Hazes, maar dan met de oerschreeuw van de rocker, en met een buitengewoon prozaïsch talent. De Vos schreef niet alleen songteksten, maar ook honderden columns, tientallen korte verhalen en romans.

Hij bleef een ietwat naïef jongetje dat schreeuwde om aandacht en liefde, maar Luc De Vos veroverde zo de harten van enkele generaties. Mia, in een kleine kwarteeuw uitgegroeid tot een hymne, werd zowel door de luisteraars van mainstreamzender Radio 1 als van jongerenzender Studio Brussel al verschillende keren uitverkoren tot nummer 1 in de Vlaamse hitlijst de Tijdloze 100. Zelfs de voetbalfans van aartsrivalen Anderlecht en Club Brugge bleven zondagmiddag verenigd op de tribunes achter, waar ze samen meebrulden met de bekendste regels uit het nummer, die iedereen van Hamont-Achel tot Wervik kent: „Sterren komen / Sterren gaan / Alleen Elvis blijft bestaan…”

Die laatste zin werd de titel van een bekend tv-programma, de Vlaamse, kortere versie van Zomergasten, waar Bekende Vlamingen hun favoriete tv-fragmenten kiezen. Het tekent de invloed van De Vos: hij leerde zijn volk in het Vlaams te rocken, en hele dichtregels van hem staan in het collectief geheugen gegrift. Nummers als Anja, Lieve Kleine Piranha of Ooit was ik een Soldaat behoren tot het Vlaams erfgoed. Geen bruiloft of kampvuur of er passeert wel een nummer van ‘Vos’, zoals de zanger liefkozend werd genoemd. Met zijn band Gorki schreef De Vos de soundtrack voor meerdere generaties. Een soundtrack vol minzame melancholie en zelfspot, die hij kracht bijzette met optredens in tv-shows. Een paar weken geleden nog verscheen hij in een Schotse kilt in de Vlaamse versie van de populaire tv-quiz De Slimste Mens. De Vos maakte met zijn band Gorki tien albums. Na het debuut in 1991 mocht Gorky (zoals de band toen nog heette) op verzoek van Rick De Leeuw op tournee door Nederland in het voorprogramma van The Tröckener Kecks. Maar ondanks lovende recensies brak de band in Nederland niet door, al schreef De Vos nog de muziek bij het toneelstuk Kaatje is Verdronken van Alex Van Warmerdam. Maar voor Nederland was zijn idioom wellicht te Vlaams, te diep geworteld in de Vlaamse klei.

De Vos, die net de roman Paddenkoppenland had gepubliceerd, werd zaterdagavond dood gevonden in zijn werkflat. Een autopsie wees uit dat De Vos is gestorven na „een acuut falen van de vitale organen”. Hij laat een vrouw achter en een zoon die net 14 was geworden.

    • Dirk Vandenberghe