Veroordeling Strafhof van Congolese krijgsheer blijft staan

De Congolese krijgsheer Thomas Lubanga moet veertien jaar de cel in. Lubanga was in juli 2012 de eerste die door het Internationaal Strafhof in Den Haag werd veroordeeld. De straf is nu gehandhaafd in hoger beroep.

De Congolese krijgsheer Thomas Lubanga in afwachting van de uitkomst van het hoger beroep. Foto EPA/Micheal Kooren

De Congolese krijgsheer Thomas Lubanga moet veertien jaar de cel in. De straf was hem in 2012 opgelegd door het Internationaal Strafhof in Den Haag, en is nu gehandhaafd in hoger beroep. Lubanga was in juli 2012 de eerste die door het tribunaal in de hofstad werd veroordeeld.

Volgens het hof is er geen reden om aan de uitspraak van destijds te twijfelen. De advocaten van de krijgsheer waren in oktober 2012 tegen de uitspraak in beroep gegaan. De Congolees werd veroordeeld voor het inzetten van kindsoldaten in zijn rebellenleger. Daarmee streed hij in de oorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Volgens hulporganisaties zijn sinds 1999 daar zeker 60.000 mensen omgekomen.

Andere Congolees kreeg 12 jaar cel

Een andere Congolese krijgsheer, Germain Katanga, was in mei dit jaar de tweede persoon die werd veroordeeld door het strafhof. Hij werd schuldig bevonden aan onder meer moord op burgers en plunderingen en moet voor twaalf jaar de cel in.

    • Sam de Voogt