Verkiezingen Moldavië: pro-Europa wint nipt, maar verdeeldheid groot

De partijen die sterkere banden met Europa willen, lijken nipt de verkiezingen in Moldavië te gaan winnen. Met het overgrote deel geteld, zouden zij op 44 procent van de stemmen uitkomen. Maar de verdeeldheid in het land is groot, want de pro-Russische Socialistische Partij wordt de grootste en de Communistische Partij de derde partij in het land.

Een Moldavische studente houdt een papiertje omhoog met daarop "Ik stem pro-Europa". Foto AP/ Vadim Ghirda

De partijen die sterkere banden met Europa willen, lijken nipt de verkiezingen in Moldavië te gaan winnen. Met het overgrote deel van de stemmen geteld, zouden zij uitkomen op 44 procent. Maar de verdeeldheid in het land is groot, want de pro-Russische Socialistische Partij wordt de grootste en de Communistische Partij de derde partij in het land.

De verkiezingen in Moldavië zijn in het licht van de ontwikkelingen in buurland Oekraïne van groter belang. Daar is de verdeeldheid tussen het pro-Europese en pro-Russische kamp ook groot. De regering in Kiev is in oorlog met pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Welke koers?

Een driepartijencoalitie onder leiding van de liberaal-democraten van premier Iurie Leanca heeft het arme Moldavië, een ex-Sovjetland, sinds 2009 in de richting van Europa gestuurd. Het leidde eerder dit tot een associatieverdrag met de EU. De verkiezingsuitslag wijst uit dat de bevolking twijfelt tussen het voortzetten van de Europese koers of het weer meer toenadering tot Rusland zoeken.

Voorafgaand aan de verkiezingen was het de vraag of de pro-EU-coalitie in het land de macht kon behouden. De druk van Rusland om van koers te veranderen is groot. Bovendien is het de coalitie niet gelukt om de corruptie in het land goed aan te pakken en grote hervormingen door te voeren.

    • Frank Huiskamp