In beeld

Wereld Aids Dag

Met wereldwijd bijna 34 miljoen mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, is het aidsprobleem groter dan ooit. Dat blijkt uit een statusrapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren in de aanloop naar Wereldaidsdag (1 december) uitgaf. Het aantal geïnfecteerden groeit doordat steeds minder mensen doodgaan aan de infectie, maar ook doordat er steeds nieuwe besmettingen bijkomen. Het aantal aidsgerelateerde doden daalde dankzij de beschikbaarheid van nieuwe virusremmers en een betere verzorging van patiënten in de laatste vijf jaar met 22 procent. Dat is goed nieuws, maar er staat tegenover dat het aantal nieuwe infecties (2,75 miljoen in 2010) in tien jaar tijd met slechts 15 procent daalde, alle voorlichtings- en condoomcampagnes ten spijt.
Amsterdam, 1 december 2014. Ambassadeur Angela Groothuizen laat vanaf het Museumplein een ballon op uit naam van Stop Aids Now.
ANP / Koen van Weel
Kathmandu, Nepal. Een groep vrouwen en kinderen, hiv-patiënten en slachtoffers van mensenhandel uit het opvang- en weeshuis 'Maiti Nepal' houden een gebedsbijeenkomst ter gelegenheid van wereldaidsdag. Volgens de laatste schatting van de wereldgezondheidsorganisatie zijn er rond 52.000 Nepalezen besmet met hiv.
EPA / Narendra Shrestha
Dhaka, Bangladesh. 1 december 2014. Een transseksueel voert actie voor bewustwording rond aids. Sinds 1989 zijn in Bangladesh 3241 hiv-patiënten bekend, van wie 1299 aidspatiënt zijn geworden en 472 gestorven zijn. De VN schatten het aantal hiv-positieve patiënten tussen 8000 en 16000.
EPA / Abir Abdullah
Surabaya, Indonesië. Activisten voeren campagne op straat om de aandacht te vestigen op Wereldaidsdag.
EPA / Fully Handoko
Chandigar, India. Vrijwilligers van het National Service Scheme (NSS) zetten zich in voor een groter bewustzijn omtrent hiv en Aids.
REUTERS / Ajay Verma
Kolkata, India. Meisjes dansen ter gelegenheid van een actie om het publieke bewustzijn ten aanzien van hiv/aids te vergroten.
REUTERS / Rupak De Chowdhuri
Nabij Bangkok, Thailand. In het hospice bij de boeddhistische tempel Wat Prabat Nampu wordt een aidspatiënt gewassen. In 2013 had Thailand ongeveer 450.000 hiv-positieve inwoners, maar er waren alleen maar aidsremmers beschikbaar voor zo'n 350.000 hiv-positieven en Aidspatiënten.
REUTERS / Damir Sagolj
Nsanje, Malawi.
AFP / Marco Longari
Yangon, Myanmar. Een patiënte in een hiv/aids-hospice dat werd opgericht door democratisch partijlid Phyu Phyu Thin.
REUTERS / Soe Zeya Tun
Zuid-Afrika. Jongemannen krijgen uitleg van een gezondheidswerker van Artsen Zonder Grenzen voordat ze besneden worden ter preventie van hiv-besmetting. In Sub-Saharisch Afrika ontstaan 70% van alle nieuwe hiv-besmettingen.
AFP / Gianluigi Guercia
Wachten op vervoer naar de kliniek.
AFP / Gianluigi Guercia
Kampala, Oeganda. Kinderen leren een traditionele dans in het kader van een bewustwordingsprogramma met dans, theater en hip-hop om de hoge stijging van besmettingen onder jongeren tegen te gaan. Volgens de Uganda Aids Commission raken bijvoorbeeld wekelijks meer dan 500 jonge vrouwen besmet.
AP / Rebecca Vassie
Bejing, China.
Wuhan, China. Activisten delen condooms uit in de metro. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft China opgeroepen om in actie te komen, aangezien bijna een half miljoen Chinezen hiv-besmet zijn of aids hebben, en vermoedelijk honderdduizenden anderen besmet zijn maar geen diagnose hebben.
AFP